De Barnewielers mochten in de rust het veld op voor een fotomoment!
De Barnewielers mochten in de rust het veld op voor een fotomoment! ((Foto: Vincent de Vries))

'Barnewiel appelsappers' winnen AZ Foodtour

OUDKARSPEL - Het was een week vol feest voor groep 7/8 van obs Barnewiel uit Oudkarspel, vanwege hun succesvolle deelname aan de Rabo AZ Foodtour.

De Rabo AZ Foodtour is een online lesprogramma van vijf weken waarin spelers en trainers van AZ samen met voedingsdeskundigen lesgeven over gezonde voeding. Het programma is samen met Rabobank en GreenPort Noord-Holland Noord ontwikkeld voor de groepen 7/8. In totaal namen maar liefst honderd klassen deel aan de editie van 2019. Zij doken vanaf de start op 5 maart in thema's als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen werd de lesstof aan de klas voorgeschoteld. Vervolgens voerden de leerlingen de opdrachten uit, vastgelegd in vlogs, waarmee ze kans maakten op een Foodclinic bij AZ.

Voor de Barnewiel begon het avontuur toen juf Laura haar klas een jaar geleden inschreef voor deelname aan de Rabo AZ Foodtour. Ze vertelt: "Ik heb onze klas vorig jaar al opgegeven, in mei. Wij hebben een sportieve klas en ik vond de foodtour een mooi initiatief. Het idee dat er voetbalspelers op onze school zouden komen, vond ik bijzonder en het leek mij heel motiverend om vervolgens met het thema aan de slag te gaan. Het vloggen is ook helemaal van deze tijd."

De Barnewiel was een van de scholen die werd geselecteerd voor de foodtour van 2019. Op 5 maart werd de tour officieel afgetrapt op het schoolplein in Oudkarspel, waar AZ'ers Teun en Peer Koopmeiners, en keeper Jasper Schendelaar te gast waren. De AZ-spelers kwamen deze ochtend ook een presentatie houden over gezond eten en gezond leven, en natuurlijk werd er even lekker gevoetbald op het plein.        

Iedere groep van de Barnewiel ging vervolgens aan de slag met het thema 'De gezonde school.', en sloten dit af met een tentoonstelling. In groep 7/8 was een bioscoop ingericht, waar ouders, mede-leerlingen en andere belangstellenden, alle vlogs konden bekijken, onder het genot van gezonde groente- en fruitsalades die 's middags door de leerlingen waren gemaakt.

De opdrachten die de leerlingen van AZ kregen waren heel duidelijk. "We gingen samen brainstormen: wie, wat, waar? De vijf geselecteerde hoofdvloggers Fimme, Leroy, Léon, Cavin en Angjelina, en die zaten samen met de juffen in een groepsapp. Op deze app werden de filmpjes gedeeld, de hele week stroomde de app vol met leuke verslagen van bezoeken aan lokale gft bedrijven en filmpjes van de opdrachten die uitgevoerd moesten worden. Leroy: "Ik vond het vloggen echt super leuk, daar heb ik ook veel van geleerd. Daarna was het puzzelen. Wat zetten we erin? Juf Jennifer plakte uiteindelijk de uitgekozen filmpjes aan elkaar." Cavin vertelt: "Ik vond de thema's in de lessen leuk en leerzaam. Elke les had een ander thema waar we dan over moesten vloggen. We bedachten samen hoe we de vlog in elkaar gingen zetten en wie wat ging doen. En het voetballen met de voetballers was natuurlijk ook superleuk."

Juf Jennifer, de stagiair van groep 7/8 knipte en plakte samen met haar broer al de filmpjes aan elkaar en zette er een muziekje onder. "Daar is ze heel wat uurtjes zoet mee geweest, maar het resultaat was er dan ook naar. We waren eigenlijk best onder de indruk van ons eigen werk", grapt Laura. "Stijn bedacht de naam Barnewiel appelsappers en alle vlogs werden op ons eigen Youtube kanaal gezet. Dat de mensen van de Rabo AZ Foodtour er ook zo enthousiast over waren, wisten we toen nog niet!"

Vorige week hoorde de klas dat ze bij de beste tien school zaten. Donderdag 11 april werd de groep met de bus opgehaald om de uitslag live te horen in het stadion. Angjelina: "We kregen eerst een rondleiding door het stadion. De kleedkamer van de spelers vonden we het leukst. Daarna hadden we een meet en greet met Timo, de huisvlogger van AZ. Hij bekeek onze eindvlog en vond die van ons heel goed en grappig. Tussendoor kregen we lekker een flesje water. Daarna deden we een spel met de Schijf van Vijf en mochten we onbeperkt fruit eten. Ons laatste onderdeel was de stormbaan. Lekker even uitrazen." Daarna moesten alle klassen op de tribune gaan zitten. Leroy: "Dit was het spannendste gedeelte van de dag. Welke vlog heeft er gewonnen? De grote schermen gingen aan en we begonnen met aftellen. En.... Onze vlog kwam in beeld! Wij waren de winnaar!"

Laura: "Ik vond het natuurlijk super tof en was en ben heel trots op onze klas. We kregen als prijs een uitnodiging voor de wedstrijd AZ-ADO Den Haag, en werden zaterdag bij de ingang van van J opgehaald door Herry en Berry, de mascottes van AZ. We hadden een aantal ouders mee en ook juf Anita en juf Karin waren gezellig mee." Fatima vult aan: "Het was koud, maar we zongen ons wel warm. Voor de wedstrijd kwam onze vlog op het grote scherm en vlak voor de rust moesten we ons beneden bij het veld melden. In de rust mochten we het veld op en werden we omgeroepen als grote winnaars van de Rabo AZ Foodtour! De fotograaf maakte foto's van ons en we voelden we ons net zo beroemd als de voetballers!"

Angjelina: We hebben super veel geleerd en ik vond het een heel leuk project. De foodclinic was heel gaaf en goed geregeld. En het mooiste was natuurlijk dat we met z'n allen naar de wedstrijd gingen. Ook al heeft AZ verloren, wij hadden de dag van ons leven!"

Marsha Bakker
Meer berichten