De leerlingen en hun begeleiders zijn klaar voor het Afrikaanse avontuur!
De leerlingen en hun begeleiders zijn klaar voor het Afrikaanse avontuur! ((Foto: Marsha Bakker))

Scholieren Jan Arentsz Langedijk weer naar Oeganda

LANGEDIJK - Vijftien leerlingen en drie docenten van het Jan Arentszcollege Langedijk reizen eind juni af naar Oeganda.

Ze brengen daar van 21 tot 30 juni een bezoek aan het project van stichting UP4S in Bukomansimbi. Het doel van de reis is om de leerlingen bewuster te laten worden van de wereld om hen heen en ze kennis te laten maken met een andere cultuur. Langedijk4Global Goals ondersteunt deze reis met kleding en waterfilters.

Jesse van der Lenden (15) uit Noord-Scharwoude, Evelien Spierdijk (15) uit Zuid-Scharwoude, Nyncke Bergen (14) uit Zuid-Scharwoude, Nikki van Leeuwen (16) uit Broek op Langedijk en Julian de Boer (15) uit Broek Langedijk hebben er heel veel zin in. Al weten ze eigenlijk nog niet goed wat ze te wachten staat. Jesse: "Ik heb veel zin in het cultuurproeven, zien en beleven hoe het er daar aan toe gaat. Waarschijnlijk is alles anders, ik vind dat juist leuk. Ook vind ik het speciaal dat we daar kinderen gaan helpen, het is niet zomaar een vakantie." Nikki is het met hem eens: "Als klein kind wilde ik altijd al iedereen helpen, en ik heb er veel zin in daar echt wat te kunnen doen. Zo organiseren we een sport- en speldag en gaan we ze helpen bij de aanleg van een moestuin." De eerste dag kunnen de leerlingen acclimatiseren. Na een overnachting in de stad Entebbe zal de reis richting het project gaan. Daar zullen ze lessen volgen, projecten in het dorp ondersteunen, workshops verzorgen en vooral: cultuur opsnuiven. Na zeven dagen bij het project van UP4S gaan de leerlingen twee dagen op safari. Via een blog en/of nieuwsbrief zullen ze gedurende de reis het thuisfront op de hoogte houden.

Zelf doen

De leerlingen gaan niet zomaar mee op reis. Iedere leerling is momenteel nog druk bezig om geld in te zamelen om hun eigen ticket te bekostigen. Statiegeldflessen inzamelen, taarten bakken, bijbaantjes, sponsoracties, bedrijven aanschrijven, auto's wassen, noem maar op. Mikki en haar familie hebben zelfs een straatfeest georganiseerd. "Omdat dit een sponsorproject is, is het niet de bedoeling dat je het geld even aan je ouders of opa en oma vraagt. Wel helpen ze mij met het bedenken van goede ideeën. Wij geven op 18 mei een buurtfeest op de Schildersloot. Van de opbrengst betaal ik mijn reis naar Oeganda." Jesse heeft op verschillende rommelmarkten gestaan en zet braaf zijn geld opzij dat hij verdient met zijn bijbaantje. Evelien heeft een sponsorloop georganiseerd op een basisschool en Nyncke heeft een trimcursus gedaan en trimt honden voor haar ticket. "Je wordt wel creatief hoor in manieren om geld te verdienen!" lacht ze. Voor de kinderen worden knuffels verzameld die ze daar uitdelen. "Die kinderen hebben niks", zegt Evelien. "Ik denk dat ze al dolblij zouden zijn met een stuiterbal, laat staan met een knuffelbeertje, helemaal voor jezelf."

Waar ze tegenop zien, is niet het poepen in een gat in de grond of niet uitgebreid kunnen douchen, maar: "Engels praten! Ik heb net een 3,3 gehaald voor Engelse grammatica, ik bedoel maar!," lacht Nikki. "Ik denk dat dat wel goed komt hoor", stelt Julian haar gerust. "Zij praten ook met een accent dus we komen er samen vast wel uit. " Voor zover dat kan, zijn de leerlingen voorbereid op de cultuurshock. Jesse: "Er is natuurlijk bijna nergens Wifi en dan kun je geen contact met thuis maken. Dat lijkt me best lastig. Maar ook de warmte, het andere eten en het slapen op een slaapzaal zal wel wennen zijn." Maar er zullen ook zoveel mooie momenten zijn, de kinderen komen echt met een ervaring voor het leven weer thuis.

Waterfilters mee

De reis wordt actief ondersteund door Langedijk4GlobalGoals. Hun bijdrage bestaat uit de levering van mobiele waterfilters. In Oeganda komt immers geen drinkbaar water uit de kraan en het grondwater is vervuild. Daarom wordt het regenwater opgevangen en gefilterd, waarna het veilig kan worden gedronken en gebruikt bij de bereiding van voedsel. Ook nemen de leerlingen T-shirts mee van Millenniumgemeente Langedijk, die niet langer worden gebruikt.

Marsha Bakker
Meer berichten