Niet te snel door de Oosterdel!
Niet te snel door de Oosterdel! ((Foto: aangeleverd))

Pas op je vaarsnelheid!

LANGEDIJK - Veel mensen vinden varen leuk. Sommigen vinden hard varen leuk. Ieder zijn hobby, als je die maar uitoefent in een gebied waar dat kan.

In en rond Langedijk, dus ook in het Oosterdelgebied, gelden regels met betrekking tot de vaarsnelheid. Die gelden voor iedereen die er vaart!

Controles

Op het water vinden regelmatig controles plaats. De gemeente Langedijk werkt hierbij samen met de politie en met toezichthouders van Recreatie Noord-Holland. De controles richten zich vooral op te hard varen, geluidsoverlast en varen waar dat niet is toegestaan. De regels waar schippers zich aan moeten houden, zijn veelal bekend. Zo is de maximum snelheid 6 kilometer per uur, mogen kinderen jonger dan 12 jaar niet alleen een motorboot besturen en op het water mag je als schipper geen alcohol gebruiken. In de praktijk houdt niet iedereen zich aan deze geboden.

Varen met ontheffing

Varen met een motorboot in het Oosterdelgebied is alleen toegestaan met een ontheffing. Daarmee kunnen huurders van en naar hun eiland varen. Ook de museumboot vaart door het gebied. Andere motorboten zijn niet welkom, ook niet als ze zich aan de snelheidsregels houden. Er leven namelijk vele soorten vogels en weide- en waterdieren. Die hebben last van motorboten. Bovendien hebben de oevers sterk te lijden van de golfslag van langsvarende schepen.

Roeiers, kanoërs en Suppers welkom

Te snel varen is funest, roeiers, kanoërs en Suppers (stand up peddelaars) zijn daarentegen van harte welkom. Mits ook zij zich aan de maximum vaarsnelheid houden; maar dat is als regel geen probleem!

Marsha Bakker
Meer berichten