De opening werd bijgewoond door een groot aantal vrijwillige chauffeurs.
De opening werd bijgewoond door een groot aantal vrijwillige chauffeurs. ((Foto: Marsha Bakker))

Buurtbus Heerhugowaard en Langedijk van start

LANGEDIJK / HEERHUGOWAARD - Vrijdagochtend namen wethouders Nils Langedijk (Langedijk), Annette Valent (Heerhugowaard), gedeputeerde Adnan Tekin en vicevoorzitter Piet Kerkvliet (vervoersvereniging) buslijn 407 officieel in gebruik. Na lovende woorden over met name de vrijwilligers die zich hebben aangemeld als chauffeur, maar ook aan alle betrokken partijen over de prettige manier van samenwerken, werd de openingshandeling door de beide wethouders verricht. Nadat de bus werd gedoopt met blauwe Hugowijn, werd gezamenlijk de taart aangesneden.

Maandag 19 augustus had de buurtbus al haar eerste officiële rit. In de eerste week hebben er zo'n 40 personen gebruik van gemaakt. De 407 rijdt voortaan tussen Heerhugowaard en Langedijk. De bus start op het NS-station en gaat via de Nijverheidsstraat en Zeppelinstraat in Heerhugowaard naar de haltes Tulpenstraat – zwembad Duikerdel – Boomgaard in Noord- en Zuid Scharwoude. Daarna doet de buurtbus winkelcentrum Broekerveiling in Broek op Langedijk aan en keert dan terug naar het NS-station in Heerhugowaard. In de middag wordt dezelfde route in omgekeerde volgorde gereden. Reizigers kunnen van maandag tot en met vrijdag opstappen tussen 07.30 en 17.30 uur. De bus gaat twee keer per uur en betalen gebeurt met de OV-chipkaart.

Bij de officiële start was uiteraard een groot deel van de chauffeurs aanwezig. Zij zijn trots op 'hun' bus en staan te popelen om te gaan rijden. Chauffeur Van der Wind vertelt dat hij dinsdag zijn eerste rit heeft voor de 407. Naast zijn chauffeurswerk voor de HugoHopper en maaltijdbezorging voor Wonen Plus Welzijn, maakt hij graag tijd vrij voor de 407: "Het is een prachtige bus en ik ben er trots op een van de chauffeurs te zijn. Ik hoop dat mensen er flink gebruik van gaan maken, omdat dit een pilot van een jaar is. Daarna zal worden bekeken of het een succes is of niet." De vutter uit Langedijk denkt dat vooral zijn dorpsgenoten moeten wennen aan deze vorm van vervoer. "Ik hoor om me heen dat nog veel mensen denken dat ze senior moeten zijn om mee te kunnen, maar niets is minder waar. We richten ons juist ook op scholieren die van en naar het station moeten, en mensen die werken op het bedrijventerrein van Heerhugowaard. Deze busverbinding bestrijkt een gebied waar de reguliere buslijn niet (meer) komt. Ideaal dus! Uiteraard zijn óók de senioren die een kopje koffie willen drinken in het winkelcentrum in Broek op Langedijk van harte welkom", lacht de chauffeur. De 407 is een reguliere lijndienst, die elk half uur volgens een vaste dienstregeling langs bushaltes rijdt. "Er kunnen wel maar 8 mensen per keer meerijden, groter is de bus niet. Aan de andere kant is het voor ons wel makkelijker om mensen even tussen 2 haltes af te zetten, als de verkeerssituatie dat toelaat." Ook het sociale aspect is belangrijk. "Er is altijd ruimte voor een praatje."

Buslijn 407 is in het leven geroepen om het wegvallen van buslijnen 150 en 10 te compenseren. Deze werden in juli vorig jaar stopgezet, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. Het aantal reizigers was wel voldoende om de mogelijkheid van een buurtbus te verkennen. Buurtbussen zijn een openbare vervoersdienst die op vrijwillige basis wordt aangeboden dóór mensen uit de regio, vóór mensen uit de regio. De provincie financiert de buurtbussen en verleent jaarlijks subsidie aan de verenigingen. Daarnaast voert Connexxion, de huidige concessiehouder in de Noord-Hollandse gebieden, onderhoud uit aan de buurtbussen en ondersteunt de verenigingen in hun dagelijkse uitvoering

Informatie over de route en dienstregeling vindt u op: www.hugohopper.nl/buurtbus-heerhugowaard-langedijk/

Marsha Bakker
Meer berichten