Zonder de inzet van vrijwilligers geen Bouwdorp!
Zonder de inzet van vrijwilligers geen Bouwdorp! ((Foto: Marcel Reijven))

Kastelen en kerkers op Bouwdorp Oudkarspel

OUDKARSPEL - "Normaal zijn ze om dit tijdstip, aan het einde van de laatste dag, nogal rumoerig. Dan moet ik af en toe even optreden. Maar dit jaar hebben we een hele rustige, lieve groep kinderen. Voornamelijk meiden deze keer, dat moet het zijn," lacht Jan Abbo, uitbater van café 't Karrewiel en een van de organisatoren van Bouwdorp Oudkarspel. Hij kijkt trots uit over het veld, waarop in drie dagen een aantal imposante bouwwerken is verrezen.

"Het is elk jaar weer één groot feest. We hebben dit jaar zo'n 70 kinderen aan het timmeren, dat zijn er wel eens meer, maar ook minder geweest. Wel merken we dat er minder basisschoolkinderen zijn. Dat is een trend van de laatste jaren. Toch is het een hechte groep die jaarlijks graag weer komt bouwen met elkaar." Het plezier is er niet minder om, ook niet bij de organisatie en alle vrijwilligers die het bouwdorp in goede banen leiden.

Vrijwilliger Ronald Tijm is een van de vaste gezichten. Samen met zijn dochter Femke doet hij al wat jaren mee aan het evenement. "Plezier staat voorop. En dat de kinderen alle ruimte krijgen om hun fantasie de vrije loop te laten. Samen bedenken ze de meest waanzinnige bouwsels. In de praktijk blijkt dat niet altijd mee te vallen als er alleen nog maar een berg pallets ligt op dag één. Maar ze komen altijd samen tot een oplossing of een beter idee."

Zijn groepje heeft een kasteel gemaakt, compleet met kerker voor de gevangenen, haaien in de slotgracht, ophaalbrug en een schavot. Floor laat alles graag zien: "Hier koken we zogenaamd, ik denk dat ze in de Middeleeuwen vooral soep aten. In dit buitenhok kunnen ook gevangenen, maar als die er niet zijn is het gewoon een kippenhok. En heb je ons logo al gezien? Zelf bedacht."

Aan het eind van de dag is er een patatje en limo en is het wachten op de jury, bestaande uit wethouder Marcel Reijven, Willem Witte en Rick Tauber. Geen makkelijke opgave voor deze heren, want hoe hang je een prijs aan inzet en creativiteit? Na lang beraad is het uiteindelijk Slot Camelot die de eerste prijs wint, de tweede plek is voor Kerk Zonnebloem en de derde plek voor Kasteel Splinterhof.

Naast een mooie beker krijgen de winnaars uit handen van de sponsors een dagje naar de speeltuin cadeau, een etentje of een andere mooie prijs aangeboden.

Jan: "Zonder sponsors kunnen we sowieso niks. We zijn enorm blij met een vaste groep bereidwillige sponsors. Van bouwmateriaal en pallets, verf en spijkers tot eten en drinken: alles wordt belangeloos geschonken en geregeld door onze vaste sponsors: Bouwbedrijf Tauber, PontMeijer, Wagenaar Aardappelverwerking B.V, B.L. Schilderwerken, Loonbedrijf Rene Bruin, Witte Koeltechniek, GonBa, grafische vormgeving & webdesign, Speelpark De Swaan, E.H.B.O. Langedijk, Nic. Smit Timmerwerken, De Groot en Slot Allium B.V, Rodi Media, Espeq opleidingen, Piet Bruyn Installatietechniek, Manege Beukers, IJsvereniging Volharding, Rob Hoogendijk Slagerij, Pizzeria La Tavernina, café De Heerlijkheid, Bakkerij Jonker, en Feestcafé 't Karrewiel: bedankt en tot volgend jaar!"

Marsha Bakker
Meer berichten