De Moeder Gods Hodigitria (Zij die de Weg wijst).
De Moeder Gods Hodigitria (Zij die de Weg wijst). ((Foto: Aangeleverd))

Iconen expositie in Kooger Kerk

iconen in de Kooger Kerk uit de school van Jan Verdonk

ZUID-SCHARWOUDE - In het kader van '200 jaar Kooger Kerk' is er een interessante iconen expositie te bekijken op de zaterdagmiddagen en zondagmiddagen van september. Er hangen een 70-tal iconen van iconenschilders uit de school van Jan Verdonk.

Jan Verdonk studeerde in de jaren 70 theologie aan de UvA, maar bleef altijd schilderen. Zo'n dertig jaar geleden - via zijn Griekse leermeester - specialiseerde hij zich in het schilderen van iconen. Nu heeft hij een Iconenschool, waar hij cursussen, lezingen en workshops geeft.  Iconenschilder Jan Verdonk zegt over zichzelf het volgende: "Al heel jong schilderde ik stillevens en landschappen met olieverf. In 1991 ontmoette ik de iconenschilder Neoklis in Athene. Hij schilderde volgens de Kretenzische school (1400-1600), die ik uit de musea kende, welke warme kleuren, statige figuren en verheven gezichten heeft. Ik was gefascineerd. Neoklis bood aan om mij les te geven en dus kreeg ik mijn opleiding in zijn atelier. De technische kant bestond uit hout bewerken, gronderen, goud opleggen en ei-temperaverf maken; kortom het hele procedé dat al 1400 jaar oud is en door de monniken van Athos is overgeleverd. Terug in Amsterdam ben ik meteen voor mezelf begonnen. Van theoloog werd ik iconenschilder. Ik heb heel goed les gehad. Nu geef ik zelf les."

Op de expositie in de Kooger Kerk te  Zuid-Scharwoude kan het werk van circa 20 cursisten bewonderd worden waaronder ook werk van hem zelf. De expositie is te bezien in de weekenden van 14-15, 21-22 en 28-29 september steeds van 13.00 tot 17.00 uur. Tevens zijn er dan rondvaarten in een authentieke koolschuit.

Locatie: Koog 30 in Zuidscharwoude, meer informatie op www.iconen.nl en www.koogerkerk.nl

Marsha Bakker
Meer berichten