Een mooie afvaardiging van DVV, van de jongste leden tot een aantal oudgedienden, geflankeerd door bestuursleden Peter van Gijzel (links) en Raimond de Boer (rechts).
Een mooie afvaardiging van DVV, van de jongste leden tot een aantal oudgedienden, geflankeerd door bestuursleden Peter van Gijzel (links) en Raimond de Boer (rechts). ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

DVV bestaat 100 jaar!

LANGEDIJK - Het is in oktober maar liefst honderd jaar geleden dat Gymvereniging D.V.V. (Door Vlugheid Vooruit) werd opgericht. Deze bijzondere mijlpaal wordt de komende maand gevierd voor jong en oud en voor zowel leden als niet leden.

DVV is de gymvereniging voor Noord- en Zuid-Scharwoude en Oudkarspel. Opgericht in oktober 1919 en in de loop der jaren uitgegroeid tot een bloeiende vereniging waar iedereen, van jong tot oud, terecht kan voor beweging en ontspanning.

Peter van Gijzel, waarnemend voorzitter en Raimond de Boer bestuurslid van DVV zijn trots op hun club. "DVV staat voor gezelligheid. Voor veilig bewegen met elkaar. Dat leer je heel jong bij de peutergym, en het houdt je soepel bij de seniorengym. Peter: "Onze oudste trainer Jan Bruin Azn. is 83 jaar en gymt nog steeds. Maar ook Joke Bruin en Jan Tromp zijn leden die al meer dan dertig jaar aan de club verbonden zijn. Jan Tromp is meer dan dertig jaar bestuurslid geweest, Joke is nog steeds trainer. Maar Hans Zijp is ook een van de gezichten van de club, net als Karoline Wagenaar. Samen zijn we DVV."

Mannenclub

Formeel werd de vereniging in 1919 opgericht als gymvereniging PIUS X, alleen voor mannen. De club startte met 31 leden en er werd geoefend in feestzaal De Burg. Peter: "Het was destijds nog een echte ouderwetse katholieke vereniging, met een bestuur waarin de kapelaan als 'geestelijk adviseur' was aangesteld. De contributie bedroeg 20 cent en omdat er geen geld was voor een leraar, leerde men van elkaar." Tegenwoordig is het aantal leden vrij stabiel, al loopt het de laatste jaren wel terug. Net als bij andere sportverenigingen. "We kunnen wel de schuld geven aan de spelcomputer maar ook in 1932 was er sprake van een terugloop. In de archieven staat letterlijk beschreven: 'Er is geen ambitie meer voor een gezonde sport, men ziet jonge mensen slenteren van het ene dorp naar het andere: de jeugd van tegenwoordig groeit op in de bioscoopzaal en de balzaal.' Deze klacht is dus van alle tijden", lacht Peter.

Mooie herinneringen

Mooie herinneringen zijn er genoeg. Raimond denkt graag terug aan het jubileumfeest dat werd gevierd toen de club 90 jaar werd. Maar ook de zomerkampen, de bbq's met alle trainers en vrijwilligers en het candlelight gymmen in de Mariaschool. 'En natuurlijk de jaarlijkse uitvoeringen, waar alle leden kunnen laten zien wat ze hebben geleerd. Dat was voor elk lid toch altijd wel het hoogtepunt van het jaar."

Verjaardagsfeest

In de week van 5 tot en met 13 oktober viert de vereniging haar verjaardag met verschillende activiteiten. Een van de hoogtepunten is het Langedijker Kampioenschap Apenkooi op zaterdag 12 oktober. Wat enkele jaren geleden begon als een leuk extraatje voor de kinderen in Langedijk begint al een echte traditie te worden. Sporthal Geestmerambacht zal weer worden omgetoverd tot de grootste Apenkooi die je ooit hebt gezien met veel spectaculaire hindernissen. Iedereen kan zich aanmelden. Het winnende team gaat naar huis met 'De Gouden Banaan'.

Naast het Apenkooien zijn er meer activiteiten, voor leden en niet leden. Meer informatie over het programma of opgeven kan via de DVV website: www.dvvlangedijk.nl. Ook kunt u zich daar nog aanmelden voor de reünie als u ooit lid was van DVV.

Marsha Bakker
Meer berichten