Tien jaar Oosterheem, dat wordt uitgebreid gevierd

BROEK OP LANGEDIJK - Zorgtuinderij Oosterheem in Broek op Langedijk bestaat tien jaar. Dat wordt zaterdag 5 oktober uitgebreid gevierd met een markt. Deze vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur op de parkeerplaats van Oosterheem, pal tegenover restaurant Marktzicht.

Er is een uitgebreid programma waar de bewoners laten zien wat zij beroepshalve doen. Ook worden die dag ambachtelijke producten verkocht. Zorgboerderij Oosterheem is onderdeel van de Raphaelstichting. Die organisatie biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Met als uitgangspunt dat iedereen (passend) werk kan doen waar hij of zij gelukkig van wordt en je talenten kunt ontwikkelen.

Maak kennis met de bewoners

De bewoners van Oosterheem zetten op 5 oktober hun beste beentje voor. Jeffrey is die dag gastheer. Hij werkt op de tuin én de Hoftuin en heet, samen met zijn vader Willem, alle belangstellenden van harte welkom. Hij wijst de bezoekers de parkeerplaats en fietsenstalling zodat de dag ordelijk verloopt. Patrick staat met zijn vader in de broodkraam. Daar werkt hij twee dagen per week, de andere dagen werkt hij op de tuinderij. Op zaterdag 5 oktober verkoopt hij zijn eigen broden. Giulia staat in de kraam van de weverij; daar werkt ze al jaren. Christiaan en zijn vader staan bij de muziekinstrumenten van Choroi; die kan hij zeer netjes schuren. Sacha laat haar werk zien van pottenbakkerij Fenix uit Schoorl. Björn staat bij de spullen van het winkeltje Kardeis; daar is hij gastheer en serveert er ook koffie. Lars werkt in de keuken van Scorlewald, maar bakt deze feestdag, samen met zijn moeder, voor iedereen patat. Koos staat bij het kofschip waar hij elke vrijdag met Nico Vader klussen uitvoert. Lea verkoopt deze dag puzzels en zelfgemaakte kaarten; de opbrengst is voor een goed doel. Karin verzorgt met haar moeder en Kitty het terras; daar is koffie met wat lekkers verkrijgbaar.

Per boot naar de akkers

De deelnemers van de tuinderij nemen de bezoekers die dag graag mee in de boot om vol trots de akkers te laten zien waarop de groenten geteeld worden. Die worden dagelijks aan het stalletje langs de weg te koop aangeboden. Het is echte biologisch dynamische groenten; dat zie je en dat proef je!

Nog meer activiteiten

Naast de kennismaking met de bewoners en diverse producten, toont mandenmakerij De Mythe een mooie collectie rieten manden, gemaakt door voormalig bewoner Rik en Jan. Diverse bewoners krijgen daar les. Dat zijn niet alleen gezellige dagen, maar ze leveren ook mooie manden op. Sinds drie jaar is er een eigen wilgenakker waar het materiaal voor de manden wordt gekweekt. Hovenier en imker Cees Dekker maakt een originele bijenkorf van roggestro. Ook vertelt hij over het wel en wee van de bijen en de moeilijke omstandigheden waarin die vandaag de dag verkeren. Zuivelboeren Bram en Ilse van De Buitenplaats verkopen echt boerenijs. En de plaatselijke jagersvereniging promoot haar activiteiten en serveert bitterballen van ganzenvlees.

Om de dag nog feestelijker te maken, verzorgt huisband Alfon Oekie de muziek. En zoals gebruikelijk zorgt Bennet voor de veiligheid. Kortom, het belooft een gezellige dag te worden.

Bezoekers wordt aangeraden per fiets te komen. Wie met de auto komt, kan deze het best bij de kerk aan de Dorpsstraat parkeren. Zorgboerderij Oosterheem, Dorpsstraat 96 Broek op Langedijk

Marsha Bakker
Meer berichten