Richard Brandsma uit Langedijk deed zaterdag mee aan een kite surf marathon van Hoek van Holland naar Den Helder.
Richard Brandsma uit Langedijk deed zaterdag mee aan een kite surf marathon van Hoek van Holland naar Den Helder. (Aangeleverd)

Richard Brandsma doet Kite Surf Marathon voor goed doel

LANGEDIJK - Richard Brandsma uit Langedijk deed zaterdag mee aan een kite surf marathon van Hoek van Holland naar Den Helder, 130 kilometer kitesurfen voor de Hartstichting.

Een trotse Richard vertelt: "Eindelijk na twee jaar was het zo ver, vandaag moest het gebeuren. Twee jaar hebben we gewacht op de perfecte wind om deze tocht te kunnen varen. Twee jaar in de stress omdat je niets kunt plannen door Hoek-Helder. Ik stond zelfs op Schiphol en wist niet of ik wel of niet moest instappen omdat het mailtje met no go of go van de organisatie van Hoek- Helder op het tijdstip zou komen dat ik in zou checken, verschrikkelijk was dat. Maar goed, zaterdag 28 september was het zo ver. Om 03.15 uur opstaan en naar Hoek van Holland. 05.30 uur aankomst en kite oppompen in het donker. Gelukkig kon mijn vrouw met het lampje op haar mobiel bijschijnen voor het bevestigen van de lijnen aan de kite. 06.40 uur zijn we gestart in het donker. De opgaande zon gespot achter de duinen, prachtig. Het eerste stuk ging voorspoedig naar Scheveningen. Toen begon de ellende, de wind werd minder en je moet wel om de pier heen varen en niet er tegenaan. Dus constant met je kite sinassen om vooruit te komen. Dit was zeer vermoeiend en kostte veel energie. Daar vielen wel een aantal deelnemers uit. Gelukkig trok de wind weer aan en werd zelfs af en toe knetterhard met windvlagen van 7 á 8 BF. Bij de lunch in IJmuiden was ik al aardig moe door het sinassen, maar opgeven was geen optie. In IJmuiden stonden er bussen klaar om ons naar Wijk aan Zee te brengen. Het laatste stuk, vanaf Petten, was het ergste. Zure benen, vermoeid, onstuimige zee, de zee was een klotsbak, hele harde wind, hele rare stroming. En toen de finish, wat was ik blij dat ik het gehaald had. Dit is eens maar nooit weer! Mijn familie en vrienden stonden op de kant om me binnen te halen. Toen mijn vrouw mij omarmde begon ik door de emoties van de hele dag te huilen. Op het hele stuk van Hoek van Holland naar Den Helder ben ik drie keer mijn boardje kwijt geraakt, één keer de kite in het water, twee keer mijn bril kwijtgeraakt door een val (gelukkig hing ie dan nog achterop mijn rug aan een touwtje), en drie keer mijn buddy Tom kwijt geraakt. Er deden 258 deelnemers mee waarvan er 25 zijn uitgevallen. En o ja, ik was de oudste deelnemer was met mijn 60 jaar." 

Totaal is er door de kiters 373.623 euro op gehaald voor de Hartstichting, waarvan € 1565 door Richard zelf. 

Marsha Bakker
Meer berichten