(Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Stop Hersentumoren dag groot succes

LANGEDIJK - Zaterdag was het dan eindelijk zo ver voor Peter de Nijs, het evenement waar hij al maanden mee bezig was: de Stop Hersentumorendag in Museum BroekerVeiling.

Hoogtepunt was uiteraard de lezing van Maarten van der Weijden over zijn drijfveren, de uitzonderlijke prestaties op de Olympische Spelen en zijn Elfstedenzwemtocht, maar ook over 'overlevers schuld': "Er gebeurt iets heel ergs en mensen om je heen gaan dood, maar zelf blijf je leven. Het is heel fijn dat jij nog leeft, maar je voelt je ook schuldig. Want eerlijk gezegd lag ik tijdens mijn ziekte vooral lui in bed te wachten totdat deze storm voorbij was. Van actief vechten tegen de kanker was geen sprake." Wat Maarten wel had bedacht op zijn ziekbed, was dat hij een doel nodig had, iets om naar uit te kijken. Hij was nergens bijzonder goed in en zijn studie Wiskunde was nogal saai, dus besloot hij zwemmen als doel te stellen. Omdat hij dat nu eenmaal goed kon. "Niet het zwemmen zelf was het belangrijkst, maar een doel stellen en dat halen, of liever nog, verbeteren." Over zijn coach Marcel Wouda, die de gekste dingen bedacht om alles uit de jonge zwemmer te halen. "Dus sliep ik in een hoogtetent waar de lucht hetzelfde is als op vierduizend meter hoogte. Het lichaam maakt dan meer rode bloedlichaampjes aan, waardoor het bloed meer zuurstof opneemt. Toen bleek dat vijftien uur in zo'n tent beter was dan twaalf, ging ik ook overdag de tent in. Prima te doen want ik was toch lui." De relatie met zijn vriendin ging wel uit, want zij vond die tent minder leuk. Gelukkig kwam ze later terug en is ze inmiddels zijn echtgenote. En moeder van zijn twee meisjes Phileine en Robine. Voordat hij ze op gaat halen bij zijn ouders in Warmenhuizen besluit hij zijn indrukwekkende, ontroerende en grappige verhaal met woorden die nog lang blijven hangen: "Iedereen denkt dat winnen een verdienste is. Dat de psychisch en fysiek sterkere wint. Maar winnen is een kwestie van geluk. Net als genezen van kanker."

Maar andere hoogtepunten waren er ook: de toespraak van de voorzitter van Stop Hersentumoren, Klaske Hofstee, over de bittere noodzaak van fundraising evenementen als deze, en het openhartige en hartverscheurende verhaal van de 19-jarige Laura Ursem, die al vanaf haar elfde leeft met de gevolgen van een hersentumor. Over de psychische gevolgen van ziek worden op jonge leeftijd vertelt zij: "Ik kon goed leren dus heb 2,5 jaar VWO/HAVO gedaan met veel hulp van school en thuis, ik mocht op school op een matrasje slapen als het niet meer ging, ik hoefde niet alle lessen te volgen en mijn klasgenoten waren lief en begripvol. Tot ik echt op was, van het vechten tegen het ziek zijn en proberen een 'normaal' leven te hebben. Ik kreeg een burnout op mijn zestiende... ook dat nog." Laura worstelt en vecht en komt ook deze tegenslag te boven. Nog dagelijks ondervindt ze de gevolgen van wat haar is overkomen. Maar ze zoekt voortdurend naar manieren om te helen. Zoals zorgboerderij de Engelenburgh bezoeken en daar knutselen, bakken, paardrijden, kortom: dingen doen waar ze energie van krijgt. Maar ook gaat ze naar de sportschool, waar ze rekening met haar houden, ze brengt folders rond voor het garagebedrijf van haar oom, ze geeft les in rekenen en wiskunde aan een groepje kinderen uit groep 8 en doet dit jaar zelf examen in één vak: wiskunde. Alles op haar eigen tempo, en binnen haar grenzen. "Ik ondervind nog dagelijks de gevolgen van de hersentumor. Ik slik medicijnen en spuit hormonen die mijn hersenen zelf niet meer aanmaken, ik slik melatonine omdat slaap/waakcentrum stuk is, ik ben snel moe, kan weinig onthouden en ben gevoelig voor prikkels. Maar ik geniet ook meer, juist van de kleine dingen. Dat ik me kan uiten op een creatieve manier, fijne mensen om me heen heb, en dat ik iets kan betekenen voor kinderen met mijn wiskundeknobbel. Maar vooral dankbaar dat ik er nog ben en er mag zijn voor anderen."

De indrukwekkende dag werd afgesloten met een veiling voor het goede doel, met mooie items ingebracht door vele Langedijker ondernemers. Voorafgaand had veilingmeester nog een verrassing voor Peter in petto. De avond ervoor vierde de Centrale Inkoop Vereniging West-Friesland een jubileumfeestje in de BroekerVeiling en hoorde van het evenement dat de dag erop plaats zou vinden. Onder de indruk van dit onderwerp werd besloten om met de pet rond te gaan. Uit handen van de voorzitter van deze vereniging kreeg Peter een cheque overhandigd ter waarde van € 7000,-! Ook op de veiling werd enthousiast geboden op items als Kinderfeestje bij De Geus, een sportabonnement van ProFit, een tuinbank van A.S.T, geschminkt worden door Maskerade, et cetera. De totaalopbrengst van de veiling was € 5985,-, waarop een dame uit de zaal meteen riep dat zij die 15 euro nog graag aan het bedrag toevoegde. Wat deze dag samen met alle sponsorbedragen heeft opgebracht, maakt Peter de Nijs in de krant van woensdag bekend!

Marsha Bakker
Meer berichten