Helga Hink en Jeannette Kersten (coördinatrices Ontmoetingshuis), verrichtten samen met wethouder Marcel Reijven de officiële opening.
Helga Hink en Jeannette Kersten (coördinatrices Ontmoetingshuis), verrichtten samen met wethouder Marcel Reijven de officiële opening. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

Ontmoetingshuis Wonen Plus Welzijn officieel geopend

LANGEDIJK - Het Ontmoetingshuis van Wonen Plus Welzijn voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers werd woensdag 2 oktober officieel geopend.

Het huis is toegankelijk voor mensen uit de gemeente Langedijk en Heerhugowaard, maar ook voor omliggende gemeenten. Wonen Plus Welzijn hoopt dat het Ontmoetingshuis een vertrouwde plek wordt waar mensen met dementie zich welkom voelen.

Tijdelijke behuizing

Wonen Plus Welzijn zoekt nog naar een permanente locatie voor het Ontmoetingshuis, maar voorlopig voldoet Veldzorg aan de Dorpsstraat zeker aan de eisen. De locatie biedt de mogelijkheid tot het organiseren van allerlei activiteiten, is laagdrempelig en de leiding is in handen van beroepskrachten met daarnaast ondersteuning van vrijwilligers. Om deel te kunnen nemen aan de activiteiten is een indicatie nodig: dit kan zowel een WMO- als een WLZ-indicatie zijn. Doel van dit huis is mensen met dementie uit hun isolement te halen, te stimuleren in de zelfstandigheid. Maar ook het bewegen speelt een belangrijke rol. Afgelopen maart won het Ontmoetingshuis de door Lief Langedijk georganiseerde Martin Neesen prijs, hetgeen een geweldige stimulans betekende om van het project een enorm succes te maken.

Officiële opening

Het Ontmoetingshuis opende afgelopen 1 april de deuren en in mei werden de eerste deelnemers verwelkomd. De officiële opening vond echter afgelopen woensdag plaats. Hiervoor was een passend programma opgesteld met sprekers en informatie over dementie. Na openingswoorden van Peter de Wit, mededirecteur van Wonen Plus Welzijn, Helga Hink en Jeannette Kersten (coördinatrices Ontmoetingshuis), droeg dorpsdichter Ben Wansink een passend gedicht voor. Hierna werd de officiële opening verricht door wethouder Marcel Reijven (Sociaal Domein) en Marieke Neesen (Stichting Lief Langedijk). Het thema van de opening 'verbinding' werd gesymboliseerd door het doorgeven van een lang touw dat de talrijk aanwezige belangstellenden aan elkaar verbond.

Als eerste kreeg Wim Joon dit in handen. Hij is de eerste gast van het Ontmoetingshuis. Nu komen er wekelijks acht gasten, welke aan de voorwaarden voldoen. Duidelijk is wel, gezien de groei van dementie dat in de toekomst meer huizen beschikbaar zullen moeten komen. Wethouder Reijven: "Dementie is een ziekte die diep in een mensenleven ingrijpt: je verliest zoveel om je heen en bent steeds meer aangewezen op hulp, van je naasten, van mantelzorgers, maar ook van vrijwilligers. Wij, de gemeente, zijn blij met de initiatieven die vanuit de samenleving genomen worden en stimuleren dit graag. Marieke Neesen, die haar man aan de ziekte verloor: : Martin had het hier heel fijn kunnen hebben, dit is een prachtige plek om elkaar te ontmoeten en samen dingen te kunnen ondernemen!"

Spreken over Vergeten

De bijeenkomst werd afgesloten door Gerie Timmerman, casemanager van Geriant. Deze organisatie geeft dagelijks vorm en inhoud aan hulpverlening bij dementie. Zij vertelde over het pas verschenen boekje 'Spreken over Vergeten'. Hierin kunnen zij die beginnende dementie hebben aangeven wat voor hen van belang is als het zover mocht komen dat zelf beslissen steeds moeilijker wordt. Dit zeer nuttige boekje is te bestellen bij: Netwerk Dementie Noord Holland Noord via een email: sprekenoververgeten@geriant.nl, zeker een aanrader!

Marsha Bakker
Meer berichten