Inspirerende ouderavond over Spelen en Speelgoed

LANGEDIJK - Op 9 oktober had Kinderopvang Langedijk de deskundige Marianne de Valck op bezoek, tijdens de ouderavond met het thema 'Spelen en speelgoed'.

In de locatie De Phoenix in Broek op Langedijk begon Marianne eerst met uitleggen wat speelgoed is. De definitie van speelgoed is 'Ieder product dat, al dan niet uitsluitend, ontworpen of kennelijk bestemd is om door kinderen onder de leeftijd van veertien jaar, bij het spelen gebruikt te worden'. Daarbij is er onderscheid in speelgoed wat door fabrikanten (verantwoord) is gemaakt of zelf gemaakt speelgoed.

Marianne beschrijft een cyclus in de ontwikkeling van spelen. Als baby ga je ervaren, daarna ontdekken, gevolgd door uitproberen en herhalen, vaardigheid ontwikkelen en inzicht krijgen. Vanaf 6-7 jaar herhaalt deze cyclus zich weer tot 12 jaar.

Verder is er aandacht gegeven aan hoe je speelgoed aanbiedt en hoe en waar je het neerzet. Het gaat om stimuleren, variëren en anticiperen. En hoe houd je het leuk? Dat laatste is in een handige schijf van vijf weer te geven, met de verschillende rollen van speelgoed: motorisch (fysiek), cognitief (hersenen), constructief (plannen), sociaal (met en voor elkaar) en creatief. Het mooiste is om speelgoed te kiezen die een mooie mix is van de elementen van de schijf van vijf en niet alles van één element.

De aanwezigen hebben vragen kunnen stellen en veel informatie gekregen en inspiratie opgedaan, het was een geslaagde avond.

Marsha Bakker
Meer berichten