(Foto: Petra Schuster)

Palingrokerij Vlug 125 jaar

BROEK OP LANGEDIJK – Zeg je paling, dan zeg je Vlug. De gerookte paling van Palingrokerij Vlug uit Broek op Langedijk is een begrip. Hier, in Langedijk, maar ook ver buiten onze dorpsgrenzen. Palingrokerij Vlug bestaat dit jaar 125 jaar en daar zijn eigenaren Marc en Wilko Vlug hartstikke trots op. Daarom hebben ze november gedoopt tot Maand van Vlug. Iedereen die in hun winkel iets koopt deze maand, krijgt de speciale jubileumuitgave 125 jaar Palingrokerij Vlug.

Het open houtvuur heeft plaatsgemaakt voor twee hypermoderne rookkasten. Maar de toewijding waarmee de paling bij Vlug gerookt wordt, is in de afgelopen 125 jaar onveranderd gebleven. De ambachtelijke manier van roken en de aandacht die ze hebben voor hun product, maken het geliefd bij menig Langedijker (thuis)kok. Geen feestje of diner zonder de paling van Vlug.

Jubileumboek
De broers Wilko en Marc, de vierde generatie Vlug, zijn zoals gezegd trots, maar vooral ook heel dankbaar. "Deze bijzondere mijlpaal hadden we nooit behaald zonder onze klanten, die al die tijd het vertrouwen in ons hadden, en nog steeds hebben." De broers wilden daarom iets speciaals doen voor hun trouwe afnemers. Dat werd een jubileumuitgave, die lezers een kijkje geeft in het reilen en zeilen in het bedrijf en de geschiedenis van de palingrokerij. Vanaf het moment dat Arie Vlug in 1894 in Broek op Langedijk Vischhandel A. Vlug oprichtte tot de afsluiting van de Zuiderzee en de gevolgen voor de palinghandel. Over de invloed van de strenge winter van '63, de verkaveling van het Geestmerambacht en milieuregelgeving. Tot de verhuizing naar het huidige bedrijfspand op industrieterrein Zuiderdel en het 125-jarig bestaan.

Bedankcadeau
Met het boekje bedanken Marc en Wilko iedereen die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan deze bijzondere mijlpaal: medewerkers, leveranciers, maar vooral ook hun klanten. Zij ontvangen een exemplaar per post of bij het afhalen van hun bestelling in de winkel aan de Dulleweg. "De uitgave is een prachtig resultaat van terugblikken en herinneringen ophalen, maar ook vooruitkijken. We gaan gewoon verder met wat we al 125 jaar doen: een goed en lekker product maken. Hopelijk nog 125 jaar."

Marsha Bakker
Meer berichten