(Foto: Elles Kramer)

Piet Kramer schrijft boek over broer missionaris Gerbrand

LANGEDIJK - In 1946 ging de Langedijker Gerbrand Kramer als missionaris naar het toenmalige Nederlandsch Indië.

Daar heeft hij zich op de eilanden Flores en Adonara 65 jaar ingezet om de Blijde Boodschap van Jezus te brengen en ook aandacht te geven aan activiteiten om de levensomstandigheden te verbeteren zoals medische zorg, onderwijs en drinkwatervoorziening.

In 2004 bleek dat de brieven die hij vanaf 1946 tot 1974 naar zijn ouders stuurde, bewaard waren gebleven. Op verzoek van zijn broer Piet heeft Gerbrand aan de hand van die brieven een boekje gemaakt in het Indonesisch. Piet vond dat het ook hier moest worden uitgebracht en daarom heeft hij, na vertaling in het Nederlands en aanvulling van ander materiaal, samen met dochter Elles, en met hulp van een sponsor, een bijzonder boek samengesteld vol foto's en ander beeldmateriaal.

In 2005 is bij zijn 60 jarig priesterfeest de stichting Cinta Adonara Pater Kramer Fonds opgericht. Het geld dat de stichting ontvangt wordt besteed aan kleine projecten met het doel dat de mensen zelf de kost kunnen verdienen of voor financiële hulp. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een bril zodat een weduwe weer kan weven; starthulp bij het opzetten van een winkeltje; schoolgeld voor kinderen; aanleg waterleiding; advies bij telen van groente en levering van zaden, en veel meer.

Op 20 oktober is het boek onder grote belangstelling gepresenteerd in de Sint Jan de Doperkerk. Het boek kan worden besteld bij Lia Zomerdijk en Piet Kramer. Wat u er voor over heeft gaat naar de stichting Cinta Adonara. Telefoon: 0226-312843/06-33759249, en via de mailadressen: cinta-adonara@hotmail.com, inverdan@quicknet.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten