(Foto: Frans van Straaten)

De 10 vragen aan Frans van Straaten

De vraag van Rody Veldman: Hoe is het om als een van de jongste leden in het bestuur van een van de oudste verenigingen van Langedijk te zitten?

Ook al heb ik het op dit moment wel even een stapje terug gedaan, door onder andere mee te doen met Maestro Langedijk en zo, is het natuurlijk heel leuk en dankbaar om iets te doen voor je vereniging waar je lid van bent. En de kolfsport heeft ook heel veel nieuwe en jonge leden nodig en dat proberen wij onder andere ook met het bestuur van kolfvereniging Op Maat in de Roode Leeuw.

Wie bent u?

Ik ben Frans van Straaten en ben 52 jaar en leef en woon en werk aan de Dorpsstraat 409 in Zuid-Scharwoude, waar ik woon met mijn gezellige 6 koppige gezin en waar ik ook mijn beroep als kapper al bijna 30 jaar uitoefen.

Van wie bent u d'r ien?

Ik ben 1 van de 2 zoons (de oudste) van vader Jan van Straaten (geboren in de Wormer) en van moeder Rietje van Straaten-Kuijs (geboren in Beverwijk). Ik ben heel blij dat mijn vader en moeder uiteindelijk voor Langedijk hebben gekozen om hun kapsalon te beginnen, want zeg nou eerlijk: Er bestaat toch geen mooier dorp dan Langedijk? Ik ben er 52 jaar geleden geboren, ik ben er opgegroeid, getrouwd, kinderen gekregen, de zaak van mijn ouders overgenomen.

Ook heb ik veel verdriet gekend door mijn lieve vrouw te verliezen, en ben nu weer gelukkig met een huis vol gezelligheid. Wat wil een mens nog meer!

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Als ik heel eerlijk moet zijn vind ik nog steeds de allermooiste plek van Langedijk Dorpsstraat 409 in Zuid-Scharwoude. Alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt zit in mijn huis. Ik ben er geboren en hoop daar ook oooooit mijn laatste adem uit te blazen. Wat een heerlijk stekkie, ik zeg alleen altijd wel: het staat aan de verkeerde kant van de weg want ik heb geen doorvaarbaar water achter het huis. Maar ja, zo zie je maar, ook ik kan niet alles hebben……

Welke herinnering is u dierbaar?

Ja, dit is best een lastige vraag. De mooiste herinnering is toch wel het 9 eeuwenfeest van Langedijk (met z'n allen zuurkool eten op de Dorpsstraat en samen met mijn vader op de vrij- markt staan) en de tijd die ik samen met mijn vrouw Mariëtte heb mogen meemaken hier in Langedijk.

Als u burgemeester van Langedijk was, wat zou u dan aanpakken?

Ik denk de woningnood in Langedijk, want dat is echt een groot probleem. Ik zou niet even zo snel een oplossing hebben, maar daar zou ik me wel echt voor inzetten. Ook veel meer hondenpoep-afvalbakken(met afvalzakjes)! Zodat niet alleen wij, maar ook gelijk iedereen die een hond heeft, de strot van z'n eigen hond opruimt en netjes in een prullenbak kwijt kan.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Het beste advies dat ik kreeg kwam van een leraar op de middelbare school, die na alle examens tegen mij zei: volg je hart in de rest van je leven. Als jouw hart ligt bij het kappersvak, ga er dan ook gewoon voor! Dat advies heb ik toen gelukkig ter harte genomen en daardoor ben ik wie ik nu ben!

Uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat Langedijk, ondanks de wel te begrijpen fusie met Heerhugowaard gewoon Langedijk blijft met zijn gezelligheid, doorvaarbaarheid en openheid. Dat ik over 20 of 30 jaar met mijn hond over straat ga en dat er dan nog steeds hallo, goeiemorgen of goeiemiddag tegen me wordt gezegd.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Mijn opvolger in deze rubriek is mijn vriend Leon Beneker. Ik zou Leon willen vragen: wat vind jij dat Langedijk nog zou moeten kunnen betekenen voor jouw twee meiden?

Marsha Bakker
Meer berichten