(Foto: Theo Annes)

Theo Beemsterboer uit Waarland kampioen Bietenbal 2019

WAARLAND - Theo Beemsterboer uit Waarland is kampioen geworden van het Bietenbal 2019. Met bijna 55 kilo was zijn voederbiet veruit de zwaarste.

Theo werkt bij Holland Lelie Cultures en werkt zelf niet in de bieten. "Het is puur uit hobby geboren om een gooi te doen naar de grootse biet. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen want de eerste bietenplantjes die ik zaaide heb ik per ongeluk verzopen. Ik moest opnieuw zaaien en dit ging een stuk beter. Dankzij veel water en koemest van m'n zwager Pe Borst ben ik met mijn biet verrassend genoeg op het podium beland."

Het Bietenbal is niet zomaar iets. Al 45 jaar wordt dit evenement gehouden, ooit in 1973 ontstaan uit een weddenschap tussen Piet Helder en Jack Keetman met als inzet een kratje bier. Wie van de twee teelt de grootste biet, was de opmaat naar een jaarlijkse strijd, waar inmiddels driehonderd fanatiekelingen aan meedoen. Apotheose van de wedstrijd is de prijsuitreiking in november in een stampvol Prins Maurits in Nieuwe Niedorp. Komiek Bert Lachebek - wie kent hem niet - warmt de zaal eerst op, waarna de winnende biet de zaal wordt binnengereden. Ditmaal met de groene Deux Chevaux van Sjakie uit de film Flodder. Vervolgens vond de prijsuitreiking plaats, compleet met medailles, de krans voor de winnaar en uiteraard het Wilhelmus, én de gebruikelijke fotosessie met de winnende exemplaren.

De telers zijn allen lid van telersvereniging De Dorstige Biet. Op 31 januari wordt de jaarlijkse jaarvergadering gehouden en vindt de uitreiking van het bietenzaad plaats. Ruim driehonderd bietentelers hebben de afgelopen negen maanden hun gewas opgekweekt. Over hun aanpak doen de meeste winnaars niet ingewikkeld, maar volgens Theo is de Waarlandse grond uitermate geschikt voor het telen van megabieten.

Of de biet nu een ereplaats heeft? "Ja hoor, die staat buiten voor het huis, waar iedereen 'm kan bewonderen", aldus de nuchtere Waarlander.

Marsha Bakker
Meer berichten