Jesse (rechts) met vriend Kees, op de plek waar het allemaal gebeurde.
Jesse (rechts) met vriend Kees, op de plek waar het allemaal gebeurde. ((Foto:Theo Annes))

Jesse Jaspers is de held van Waarland

WAARLAND - Jesse Jaspers uit Waarland kreeg woensdag 20 november uit handen van burgemeester Marjan van Kampen van Schagen een Jeugdlintje uitgereikt. Deze bijzondere onderscheiding heeft hij verdiend omdat Jesse iemand uit het water gered.

De heldendaad van Jesse werd per toeval besproken in groep 8 van het Kindcentrum Sint Jan in Waarland. Daar vertelde Jesse dat hij uit eigen ervaring had meegemaakt dat je afkoelt als je in het water valt. Want in februari 2019 had hij iemand uit het water gered. Maar daar had hij eigenlijk destijds niet zoveel over verteld. Tot het in een EHBO les over verdrinking en reddingen ging en een vriendje van Jesse opnoemde dat Jesse ook zoiets had meegemaakt. Juf Maud Poland gooide een balletje op bij de gemeente, en van het een kwam een het ander. En nu is het officieel: Jesse is een held!

Jesse vertelt wat er die dag gebeurde: "Ik was aan het skeeleren en zag een klein meisje langs de kant tussen fietspad en sloot aan de Volleringweg in Waarland. Ze stond te huilen dus ik stopte. Ik zag een oudere mevrouw met een kinderwagen in de sloot staan! Ze vroeg of ik hulp kon halen. Ik heb een fietser gevraag de kleuter op te vangen en ben zelf naar het eerste het beste huis geskeelerd om hulp te vragen. Nadat ik had aangebeld, kwam de bewoonster naar buiten. Ik legde uit dat een mevrouw in de sloot lag en dat er hulp nodig was. Deze mevrouw ging met mij mee naar het slachtoffer. Ze vroeg hoe het met de mevrouw ging en vervolgens ging ze naar de boerderij om haar man te halen. Er kwam nog een mevrouw aanfietsen die het kindje die in de kinderwagen lag, aan de kant trok. Ik kreeg de opdracht om dit kindje bij me te nemen en in de gaten te houden. En dit alles op de skeelers. Het kindje huilde wel hard maar had verder niks. De oma lag onder de kinderwagen om deze hoog te houden, zodat er geen water in de kinderwagen kwam. De oma kon vervolgens ook het water uitkomen. De mensen die ik erbij had gehaald hebben de slachtoffers met hun busje naar huis gebracht. Ik ben ook naar huis gegaan en heb daarna niets meer gehoord over de slachtoffers en hoe met ze is gegaan."

De mensen waar Jesse aanbelde, Sandra en Dick de Bruin uit Waarland, zijn heel trots op Jesse en hebben aangegeven dat Jesse heel goed en adequaat heeft geholpen. En dat vinden natuurlijk ook al zijn voormalige klasgenoten, zijn juf en zijn familie! Een dikverdiende onderscheiding voor Jesse.

De dame die hij heeft geholpen is uiteraard dankbaar, maar wil verder anoniem blijven. Dick Bruin heeft er later in samenwerking met de gemeente Schagen voor gezorgd dat op de plek des onheils een schrikhek is geplaatst.

Marsha Bakker
Meer berichten