70 jaar lief en leed delen en nog steeds dol op elkaar: Rie en Klaas ten Bruggencate.
70 jaar lief en leed delen en nog steeds dol op elkaar: Rie en Klaas ten Bruggencate. ((Foto: Theo Annes))

Echtpaar ten Bruggencate- Blom 70 jaar getrouwd

door: Ben Wansink

BROEK OP LANGEDIJK - Een platina huwelijk, dat komt niet al te vaak voor… 70 jaar lief en leed delen en nog steeds dol op elkaar. Klaas ten Bruggencate (90 jaar) en zijn vrouw Rie (88 jaar) tonen die liefde voor elkaar dagelijks en genieten van de tijd die zij, samen met hun 51 kinderen en (achter)kleinkinderen, mogen delen.

Geestelijk zijn zij nog steeds geweldig, een enkele lichamelijke klacht doet niets af aan hun dagelijkse levensvreugde. "Wij tellen onze zegeningen en beseffen dat we geluksvogels zijn!"

Ontmoeting

Daar stond zij met de fiets en hij zag dat haar achterlicht niet brandde. Tegenwoordig is dat bijna normaal, maar toen niet. Hij bracht haar naar huis aan de Handelskade en nodigde haar uit om samen naar het Alkmaars Ontzetfeest te gaan. Zo ontstond een liefdesrelatie die tot op de dag van vandaag nog steeds even mooi is. Natuurlijk waren ze jong, hij twintig en zij zeventien maar hun toekomst lag vast: trouwen. Dat feest duurt nu dus al zeventig jaar. Zij kregen 4 kinderen, keurig verdeeld over zonen en dochters. "Wij hebben gouden kinderen, stuk voor stuk. Zij kunnen door één deur en dat hoor je wel eens anders!"

In de zaak van vader

De Tweede Wereldoorlog gaf het jonge stel weinig problemen: Klaas had konijnen en eenden en voor het overige voedsel was er in ons dorp bij de landbouwers voldoende te krijgen. Klaas ging bij zijn vader in de zaak, kreeg na een dienstplicht van nog geen zes weken vrijstelling van die militaire dienst. De vader van Klaas was tevens sluiswachter en kreeg een nieuw huis, zodat het kersverse echtpaar het oude sluiswachtershuis aan de Sluiskade kon betrekken. De zaak met A. ten Bruggencate op de gevel, floreerde, hoewel de crisis in de jaren '30 en de oorlog voor moeilijker tijden zorgden. Nu is het familiebedrijf aan de Hornweg een begrip in Langedijk. Klaas is daar trots op en is bijna dagelijks nog in het bedrijf te vinden, al is het alleen maar om actief te blijven en wat administratief werk te verrichten. Dat hij ooit de zaak om half 10 's avonds sloot was voor zijn vader onbegrijpelijk. "Je moet 6 dagen per week gewoon open zijn, zo vroeg sluiten dat kan niet!"

Zondagsrust

Geboren in Broek op Langedijk en Rie in Noord-Scharwoude betekende in hun jeugd dat de zondag een dag des Heren was en dat daar naar geleefd moest worden. Zijn tolerante vader zei tegen Klaas: "Kijk maar wat je doet, maar zorg ervoor dat ik me niet voor je hoef te schamen!" Er was echter maar één fiets, gelukkig was daar een oom die een oogje dicht deed als Klaas zijn fiets uit de schuur haalde en naar zijn Rie kon. Nu bezoeken zij iedere vrijdagavond vol plezier de weeksluiting in zorgcentrum Horizon.

Hobby's

Klaas en Ria ten Bruggencate waren vroeger niet echt met sport bezig, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hun (klein)kinderen. Zoon Dick en kleinzoon Dennis maakten bijvoorbeeld tijdens de beddenraces van Langedijk furore. Klaas zat wel op gymnastiek en kon, naar eigen zeggen, best hard lopen. Ook zat hij bij de vrijwillige brandweer ("Maar de zaak ging voor en dat kan natuurlijk niet.."), en zat 15 jaar in het bestuur van de Stichting Langedijker Verleden. Rie was lang lid van het Oratoriumkoor. Nu zingt zij mee met uitzendingen op televisie en is daarnaast druk met haken en breien. "Vergeet Max Verstappen niet", zegt zij, "die volg ik altijd!" Opvallend is dat Rie, naast het al meer dan 40 jaar bijhouden van een dagboek, ook precies iedere dag weet wanneer de maan opkomt. 'Vraag me niet waarom, ik weet dat gewoon!"

Tot slot

Een platina huwelijk is steeds meer een bijzonderheid in onze samenleving met zijn vele scheidingen. Geweldig dat er ook mensen zijn die hun liefde voor elkaar zolang koesteren en uitstralen. Bij het naar huis gaan zegt het huwelijksjaar dan ook stralend tegen de verslaggever: "Wij zijn nog steeds gek op elkaar!" Wij wensen hun nog vele jaren vol geluk toe, op naar de 75 jaar!

Marsha Bakker
Meer berichten