Mado (linksboven) samen met een paar van de lokale talenten: Leonie (19), en onder Zanna (15) en Pieter (14)
Mado (linksboven) samen met een paar van de lokale talenten: Leonie (19), en onder Zanna (15) en Pieter (14) ((Foto: Theo Annes))

Mado de Vries wil onzichtbaar talent zichtbaar maken

LANGEDIJK/HEERHUGOWAARD - Mado de Vries is haar hele leven al betrokken bij de jongerencultuur, toen ze zelf een jongere was, maar zeker nu haar dochter Zanna 15 jaar is. Toen ze zelf die leeftijd had, was Mado medewerker bij het roemruchte Jongerencentrum De Koog in Langedijk. Tegenwoordig is ze door de fusiegemeente Heerhugowaard Langedijk aangesteld als Cultuurcoach voor de jongeren in beide gemeentes.

"Het betreft een pilotproject om jongeren meer te betrekken bij kunst en cultuur. Met als doel het stimuleren en ontwikkelen van culturele activiteiten voor en door jongeren van 12 tot en met 25 uit Heerhugowaard en Langedijk. Maar nog veel belangrijker vind ik het om te laten zien wat jongeren allemaal in huis hebben op dit gebied. Mensen hebben geen idee! De meeste jongeren zijn namelijk niet zo van de spotlights en veel talent blijft zo verborgen voor publiek. Terwijl jongeren vaak bruisen van creatieve energie en talent. Veel jongeren weten niet wat te doen met de vaardigheden geleerd uit het klassiek onderwijs of ze missen de vonk om hun eigen creativiteit aan te wakkeren; ze zijn bang uitgelachen te worden of denken het niet te kunnen. Wij willen bewijzen dat elke jongere talent heeft en creatief is. Daarbij willen we jongeren activiteiten kunnen bieden waar ze zich creatief en ongedwongen kunnen uitleven. Activiteiten waar ze met 'kunst': dans, theater, muziek, taal, beeldende kunst en nieuwe media bezig kunnen zijn, zonder dat presteren voorop staat."

Featherhair Creations

Dit doet Mado onder andere samen met Anne Hiddinga uit Heerhugowaard. Zij is de oprichter en bedenker van Featherhair Creations, een gezelschap dat zijn eigen theaterproducties bedenkt, schrijft en uitvoert, van idee en script tot pr en kaartverkoop. Voor jongeren, door jongeren. Dit 18-jarige multitalent is nu een klein baasje dat alles zelf regelt en organiseert en verantwoordelijk is voor haar eigen theaterproductie bedrijf. Hier is ze goed in en dit is wat ze het liefste doet. Al vanaf jonge leeftijd hield ze zich onder andere bezig met schrijven, muziek maken en theater spelen. Nu komen alle disciplines samen. Hoewel ze na de havo aanvankelijk is gestart met de opleiding fysiotherapie, bleek haar hart toch echt te liggen bij creëren. Ze besloot haar hart te volgen, te stoppen met studeren en een serieuze poging te wagen haar dromen waar te maken. Dit resulteerde in de oprichting van Featherhair Creations."Ik vond een aantal gelijkgestemden onder mijn vrienden en samen richtten we Featherhair Creations op. Ons streven is om samen met een team van jonge en getalenteerde jongeren eigen producties te schrijven en te produceren. Wij eisen niet dat je jaren podiumervaring hebt of een bepaalde opleiding hebt gedaan. Jong talent verdient een eerlijke kans om trots haar eigen verhaal te vertellen in samenwerking met een hecht team."

Schoolse manier van creatief zijn

Het belang van het aanbieden van creatieve vakken op school en het aanstellen van een cultuurcoach zoals Mado is volgens Anne dan ook geen luxe maar een noodzaak. "Het verbindt mensen, het zet aan tot denken en zelfreflectie. Bovendien krijg je heel veel zelfvertrouwen van dingen doen waar je goed in bent!" Dat is precies wat Mado ook voor ogen staat. "In elk kind zit creativiteit. Ook in die kinderen die het lastig vinden of denken het niet te kunnen. De schoolse manier van creatief zijn uit zich vaak in kunstvakken waar ze een cijfer krijgen voor hun werk. Naar mijn mening is dat niet stimulerend. Er zou geen waarde oordeel moeten hangen aan creativiteit." Anne is het roerend met haar eens: "Bij ons wordt niemand ooit gepest of uitgelachen, het moet juist een veilige plek zijn waar iedereen zich kan ontwikkelen en ontplooien. Featherhair Creations is een plek om te groeien, te creëren, te leren en ook om fouten te maken. Talent is wat telt!"

Pareltjes

Mado: "Er is zó veel talent aanwezig in deze gemeente. Sinds ik cultuurcoach ben heb ik al heel wat pareltjes ontmoet!" Verder houdt het werk van cultuurcoach nu nog voornamelijk nog veel praten in, veel kennismaken, mensen zien te overtuigen en netwerken. "Het enthousiasme wat ik voel, en wat ik zie onder al die talentvolle kids, moet nog worden overgebracht op zalen, stichtingen, schooldirecteuren, wethouders en andere belanghebbenden. Maar ik ben nog maar net begonnen, het komt goed!"

Zoals het wordt verteld

Zondag 1 december staat Anne met haar gezelschap op de bühne van Theater Cool. Ze spelen de voorstelling 'Zoals Het Wordt Verteld', geschreven door Anne zelf. De muziek, dans, zang, kleding, visagie, licht en geluid en de pr; álles wordt zelf gedaan door jongeren. "Het stuk laat het leven van een vriendengroep zien, vanuit twee perspectieven. Zo laten we zien dat iedereen zijn eigen waarheid kan hebben. We hebben, naast het schijven van een leuk verhaal over het leven (van middelbare scholieren) geprobeerd het zo realistisch mogelijk weer te geven. Vrienden hebben soms ruzie, we zijn soms zelf ingenomen en ook al doen we iets met de beste intenties, kunnen we anderen nog steeds pijn doen. Gelukkig zit het leven ook vol met humor, feestjes, hoop, liefde en vrienden waarop je kan bouwen." Nieuwsgierig? Kaarten zijn te koop op de site van Theater Cool, meer informatie vind je op de website van Featerhair Creations of op hun Facebookpagina.

Gezocht: jong creatief talent

Ben jij jong (12-25 jaar) kom je uit Langedijk of Heerhugowaard en heb je een passie voor dans, dj'en, fotografie, fashion, film, video, muziek, beeldende kunst, taal of theater? Dan is Mado op zoek naar jou! "Samen gaan we zorgen voor flink wat opschudding in Langedijk en Heerhugowaard. Kom maar op met ideeën, nieuwe trends en ontwikkelingen. En voor alle duidelijkheid: ervaring is niet nodig!" Meld je aan bij Mado de Vries; cultuurcoach voor jongeren: Instagram: mado_de_vries, of e-mail: mado.devries@gmail.com.

Marsha Bakker
Meer berichten