Het is een al al bedrijvigheid, er moeten 4200 kerstpakketten worden ingepakt!
Het is een al al bedrijvigheid, er moeten 4200 kerstpakketten worden ingepakt! ((Foto: Rodi Media/MB))

Humanitaire hulp aan Oost-Europa vanuit Broek op Langedijk

LANGEDIJK - De loods van Van den Heerik aan de Dulleweg in Broek op Langedijk is een al al bedrijvigheid, er moeten kerstpakketten worden ingepakt. Veel kerstpakketten, zo'n 4200 om precies te zijn. Dozen vol tandpasta, rijst, linzen, Crocs, suiker en bloem.

Deze actie wordt al heel wat jaren georganiseerd door Stichting Promotie. Deze stichting is rond 1990 ontstaan vanuit een Zaanse motorclub, die het imago van de motorclub wilden verbeteren door het organiseren van transporten met hulpgoederen. De colonnes van busjes en kleine vrachtauto's met die goederen werden begeleid door heel veel motorrijders. Doordat het aantal en de omvang van deze hulptransporten binnen enkele jaren zeer sterk toenam, zijn deze activiteiten in een eigen stichting ondergebracht. Deze stichting kreeg als naam de afkorting van PRO Roemenië MOtorrijders acTIE.

Jan Valk is man van het eerste uur. Hij loopt deze dagen ook met opgestroopte mouwen in de loods en helpt waar ie kan. "Zonder Jan hadden we simpelweg niet bestaan. En nog steeds doet hij heel veel voor de stichting. Maar ook alle vrijwilligers zijn van onschatbare waarde," zegt Maarten Koel, voorzitter van PROMO. "Het inzamelen, sorteren en opslaan van de goederen maar ook het uitvoeren van de transporten wordt allemaal door vrijwilligers gedaan. Onze chauffeurs zijn soms twee weken onderweg. De laatste jaren vervoeren wij in minstens 40 hulptransporten - dat is dus vrijwel elke week een vrachtauto - ruim 600 ton hulpgoederen naar de door ons geselecteerde projecten. Vele kansarme Oost-Europeanen ontvangen mede door onze stichting de noodzakelijke hulp om te overleven. Door onze rechtstreekse benadering en regelmatige bezoeken aan de projecten, zoals ziekenhuizen, kindertehuizen, zorginstellingen en dergelijke maar ook gezinnen, houden wij de waarborg dat de ingezamelde hulpgoederen op de juiste plaats komen en daar ook blijven."

Kerstpakketten

Terwijl we door de hal lopen wordt net een vrachtwagen volgeladen, elke centimeter wordt benut. Naast de pakketten gaat ook kleding mee, matrassen, meubelen en zelfs rolstoelen en rollators. "Het verspreiden van de pakketten in Roemenië verloopt via contactpersonen die we al langere tijd kennen en aan wie we dit met een gerust hart kunnen overlaten. Zij zorgen ervoor dat de pakketten bij de armsten terecht komen. De huisjes zijn primitief, er is geen normaal werk. Enerzijds is het prachtig om deze mensen een pakket te mogen geven, maar de realiteit is dat echte oplossingen ver weg zijn en dat veel mensen een erg zwaar leven hebben daar. De overheid doet niks. Het gaat namelijk om de laagste bevolkingsklasse waar we hier over praten. Zelfs zwerfhonden staan hoger in rang." Wordt Maarten niet af en toe niet moedeloos van het feit dat het een druppel op een gloeiende plaat is? "Soms wel, eerlijk is eerlijk. Zeker nu we zien dat vooral mannen tussen de 20 en 45 jaar steeds meer naar andere landen vertrekken om daar werk te zoeken en de vrouwen, kinderen en bejaarden achterblijven. Met niks. Want veel van die mannen sturen eerst nog het verdiende geld naar huis, maar vaker gebeurt het dat ze daar een nieuw bestaan opbouwen. Ermee stoppen is echter geen optie. En wegkijken al helemaal niet. Want als wij niks doen, wie dan wel.... "

Natuurlijk kunt u het werk van Stichting Promotie ook steunen. Uw bijdrage is van harte welkom op bankrek.nr. NL48 RABO 0146 7573 78.

Marsha Bakker
Meer berichten