De zusjes Shanna en Mirte Bruin spelen samen in een film over hun leven 'Ons eiland'.
De zusjes Shanna en Mirte Bruin spelen samen in een film over hun leven 'Ons eiland'. ((Foto: Theo Annes ))

Zussen spelen hun eigen verhaal in Ons Eiland

LANGEDIJK - Het zal je gebeuren: jij en je zus worden door een documentairemaakster gevraagd om in een echte documentairefilm te spelen. Die vervolgens wordt geselecteerd voor de IDFA én op televisie komt bij Zapp Echt Gebeurd.

Het overkwam de Langedijkse Shanna Bruin, 11 jaar en leerling van IKC Waterrijk en haar zus Mirte (14) die op het VSO Heliomare College in Oudorp zit. Hun moeder Irma is op Facebook lid van een groep die 'D Mama's' heet, waar moeders van kinderen met het downsyndroom in zitten. Ze las daar een oproep van documentairemaakster Lennah Koster, die op zoek was naar gezinnen met een of meerdere kinderen en een broer of zus met Downsyndroom in de tienerleeftijd. Irma reageerde en Lennah nam contact op. Shanna vertelt: "Lennah wilde ons graag ontmoeten. Ze vroeg van alles over ons. Bijvoorbeeld hoe het is om een zus met Downsyndroom te hebben. Ik vertelde dat wij heel blij zijn met Mirte en dat het voor ons heel gewoon is. Mirte is bijna altijd blij, ze is heel grappig en heeft heel veel fantasie. Zo heeft ze een denkbeeldige vriend Aap, die er voor haar is als ze verdrietig is, maar Aap krijgt ook de schuld als Mirte iets stouts heeft gedaan. Dan zegt ze, dat was ik niet, dat was Aap!" Maar ook Shanna vindt het fijn om haar fantasie te gebruiken. "Zo bedenk ik uitvindingen voor mensen met een beperking. Een apparaat die helpt bij het haren wassen bijvoorbeeld."

Dit vertelde ze aan Lennah. En ook dat ze heel graag met Mirte speelt op het eiland van haar opa. Opa Bruin heeft ooit dit eiland gekocht in natuurgebied het Waardje, het heeft zelfs een binnenmeertje en een heel aantal bomen erop. De zusjes gaan graag in de zomer met het hele gezin naar opa's eiland, waar ze kamperen, vissen en urenlang spelen. Al deze informatie inspireerde de documentairemaakster tot het maken van een echte film. Aan het begin van de zomer vonden de opnames plaats. Shanna: "Het waren zes filmdagen verdeeld over drie maanden. We konden steeds pas filmen als het echt mooi weer was en soms moesten we er zelfs een middag vrij van nemen van school. Want dan regende het net als de opnamedag was gepland. Maar dat was gelukkig geen probleem. Ik vond het superleuk om een film te maken, en Mirte ook. Al deed die wel vaak extra gek als de camera liep. Dan sloofde ze zich enorm uit! Maar meestal ging het filmen vanzelf. Het is natuurlijk ook ons eigen verhaal."

Sommige dingen waren wel lastig. Zoals die scène in een hangmat. "Dan zeiden ze: nu nog ietsje meer je hoofd draaien, of beweeg nog een beetje meer naar links. Lag ik bijna een uur in die hangmat en daarvan zie je maar 5 seconden in de film!"

De film

In de film spelen twee zussen buiten in de zomerse natuur. Mirte heeft downsyndroom en vindt het steeds moeilijker om haar jongere zusje te volgen. Mirte is haar grote zus, maar voelt eigenlijk als een kleine zus, zegt Shanna aan het begin van Ons Eiland (Our Island). Samen beleefden ze altijd allerlei avonturen op hun zogenaamde 'onbewoonde eiland', maar Shanna gaat richting de puberteit en heeft niet altijd zin meer in fantasiespelletjes. Mirte doet te wild en Shanna vindt haar irritant, maar uiteindelijk verrast ze haar zus alsnog met een heuse uitvinding.

Trots

Irma en Arjan zijn erg trots op hun meiden. Shanna vindt het eindresultaat zelfs nog mooier dan ze had verwacht. "In de klas heb ik de trailer van de film ook al laten zien en iedereen vond het heel cool. En Mirte? "Die vond het supergrappig om zichzelf te zien op een filmdoek. In een bepaalde scène krijgt ze koud water over haar hoofd. Ook dat moest een paar keer over! Toen we de film voor het eerst te zien kregen wist Mirte precies wanneer die scene kwam en riep met haar handen voor haar gezicht: 'O nee, dat maar vergeten!'"

De film was te zien bij Cinekid, wordt meerdere keren vertoond op het IDFA film festival, en is zondag 1 december om 19.25 uur te zien op NPO 3! Bekijk hieronder de trailer van Ons Eiland.

Marsha Bakker
Meer berichten