Theo Wever, voorzitter van Stichting Sportpodium Waarland,bekijkt de plannen.
Theo Wever, voorzitter van Stichting Sportpodium Waarland,bekijkt de plannen. ((Foto: Theo Annes))

Droom komt uit voor sportminnend Waarland

WAARLAND – In de eerste week van januari 2020 zal worden begonnen met de sloop van de oude sportzaal naast het Dorpshuis.

Na jarenlange inspanning van de inwoners van Waarland, ondernemers, vrijwilligers en het bestuur van Stichting Sportpodium Waarland, kwam kortgeleden het groene licht om de gewenste nieuws sporthal te bouwen. Kosten 2.3 miljoen euro. Als alles naar wens verloopt, zonder problemen van Stikstof en PFAS, kan eind januari worden begonnen met de bouw van de sporthal.

''De eerste gesprekken over de nieuwbouw van sporthal dateert al uit 2012,'' zegt Theo Wever, voorzitter van Stichting Sportpodium Waarland. ''En die opmerkingen kwamen uit verschillende hoeken. In het beleidsplan in 2012 benoemde Dorpshuis Waarland al de ambitie om de sportzaal te vervangen door een sporthal zodra groot onderhoud nodig zou zijn. In 2015 werden concrete afspraken gemaakt met de gemeente Schagen om ruimte te reserveren voor een nieuw te bouwen sporthal. In 2017 ontstond een werkgroep van 25 enthousiaste en prominente dorpsgenoten en zag Stichting Sportpodium Waterland het levenslicht.'' Er werd een bestuur gevormd onder leiding van voorzitter Theo Wever, penningmeester Miranda Jonker, secretaris Maikel Gielens en algemeen bestuurslid Ad Boekel.

Nieuwe gebruikers

Het ligt in de bedoeling de nieuwe sporthal in gebruik te nemen in het najaar van 2020. Theo Wever: ''De sporthal komt voor uit het feit dat er een grote behoefte is aan een volwaardige sporthal. Handbal is een steeds nadrukkelijker zaalsport geworden en ook is er sprake van een grote animo om ook het zaalvoetbal in het dorp een nieuwe impuls te geven. Een voorzichtige voorspelling is dat er op voorhand al drie teams ingeschreven kunnen worden voor de recreatieve zaalvoetbalcompetitie van het rayon Schagen. En misschien heeft ook de KNVB interesse om onze nieuwe sporthal bij hun competitie te betrekken.'' Ook de huidige gebruikers handbalvereniging Con Zelo, gymvereniging Co Amore, voetbalvereniging Con Zelo, kindcentrum Sint Jan, en recreatie volleybal en badminton kunnen niet wachten dat de nieuwe sporthal beschikbaar is.

Dorpsveiling

Het is duidelijk dat alle inwoners van Waarland vierkant achter de plannen staan van de nieuwbouw Sporthal. Zo was er op 16 maart van dit jaar een grote dorpsveiling, werden door de bewoners appeltaarten gebakken voor de verkoop, werden paardrijlessen gegeven en een heuse high tea. ''Je kon het niet zo gek verzinnen wat er allemaal werd gedaan om de nodige eurootjes binnen te sprokkelen. Er werden zelfs rondleidingen door bedrijven georganiseerd en wat te denken van een weekje helpen met het binnenhalen van kolen van het land. De betrokkenheid bleek erg groot. Van de inwoners, het bedrijfsleven en verenigingen. We zijn enorm trots op het binnengehaalde bedrag van maar liefst 217.540 euro dat uiteindelijk door drie Waarlandse ondernemers werd verdubbeld tot het prachtige bedrag van 435.080 euro. Ongelooflijk.''

Lokale partijen

Stichting Sportpodium Waarland schakelt professionele partijen in uit voor de bouw, maar hoopt ook dat dorpsgenoten ook hun hulp willen aanbieden. ''We proberen zoveel mogelijk alles in eigen hand te houden en alle werkzaamheden laten verrichten door het bedrijfsleven uit Waarland.'' De bouw van de sporthal ligt in handen van Wever Bouw uit Waarland. ''Tot slot een dankwoord voor iedereen die bij dit mooie project betrokken is, maar ook zeker de inzet van wethouder Joke Kruit van de gemeente Schagen.''

Ruud de Waard
Meer berichten