Theo de Graaf, Willem Poortvliet en Harry van Steden in het afmijnlokaal, waar een belangrijk deel van de voorstelling wordt gebracht.
Theo de Graaf, Willem Poortvliet en Harry van Steden in het afmijnlokaal, waar een belangrijk deel van de voorstelling wordt gebracht. ((Foto: Theo Annes))

KoolKollektief houdt audities

BROEK OP LANGEDIJK - Het is een bijzonder gezelschap, de drie Broekers Harry van Steden, Theo de Graaf en Willem Poortvliet, verenigd in het KoolKollektief. Naast hun normale banen, zijn ze namelijk ook altijd bezig met theater. En dan vooral met lokaal theater, uitgevoerd op niet alledaagse locaties, met rollen gespeeld door mensen uit het dorp.

Harry, Theo en Willem zijn inmiddels al lang geen onbekenden meer in de lokale theaterwereld. Ze waren al eerder betrokken bij de succesvolle producties als: Java, the musical en De Sluis! Het eerstvolgende project van de stichting heet 'De laatste tuinder van Langedijk' en gaat plaatsvinden tijdens het vijfjaarlijkse evenement Koolsail in juni 2020 in museum de BroekerVeiling. In januari worden audities gehouden voor acteurs voor dit unieke stuk.

Op dinsdag 16 september is de stichting Lokatietheater KoolKollektief opgericht. Theo vertelt hoe dit is ontstaan: "Java, the musical werd een jaar of 8 gelden door ons bedacht voor het goede doel. Het bedenken van toneelstukjes kwam voort uit de gereformeerde kerk, waar het onze gewoonte was om de diensten op te luisteren met voorstellingen. Omdat wij ook al ervaring hadden in de muziek, en het amateurtoneel was het logisch dat wij die kar gingen trekken voor Java. Dat werd eigenlijk zo'n succes dat we ook voor Koolsail een voorstelling gingen schrijven. Dat werd De Sluis!, een enorm succes. Sindsdien komen we regelmatig bij elkaar, drinken een biertje, ouwehoeren veel en zo ontstaan vanzelf weer allerlei ideeën voor een theaterstuk. Het oprichten van een officieel collectief maakt het mogelijk om vergunningen aan te vragen en andere zaken goed te regelen."

De laatste tuinder van Langedijk

De basis voor zo'n stuk is tot nu toe steeds de locatie geweest, met deze keer de BroekerVeiling als decor. "Mooiere locatie bestaat er bijna niet," volgens Willem. "Het verhaal ontrolde zich als vanzelf uit onze fantasie en pen, en het zit vol drama, dubbele lagen, (Langedijker) humor en zeer verrassende elementen. Niet in de laatste plaats omdat de locatie vrij lastig is om al onze ideeën op uit te voeren. Praktisch gezien wordt er nogal wat gevraagd van onze decorbouwers en ook de mensen die het licht en het geluid regelen worden voor een aantal bijzondere uitdagingen gesteld."

Deze mensen, allen vrijwilligers, werken echter wel weer graag mee. Net als de acteurs die nodig zijn voor het stuk. "We kregen na ons laatste redactionele stuk in deze krant al heel wat reacties van mensen die graag mee willen doen, maar destijds wisten we nog niet wat we precies gingen doen. Nu staat het script op papier en kan er actief worden gezocht, naar spelers m/v en tussen 18 en 65 jaar, en van ervaren tot totaal niet ervaren. Een paar rollen hebben we al wel zo'n beetje gereserveerd. Sommige rollen zijn zelfs geschreven op bepaalde acteurs. Maar alle overige 12 rollen moeten nog worden ingevuld."

Skotwal

Het wordt sowieso een lokaal spektakel, voor Langedijkers door Langedijkers. Skotwal heeft de titelsong 'Oigen Baas' geschreven en ze omlijsten muzikaal het theaterstuk. De rollen worden ingevuld door lokale beroemdheden. Het worden vier mooie avonden tijdens Koolsail in juni 2020, houd vooral de website KoolKollektief.nl en deze krant in de gaten voor informatie over de exacte speeldata en de kaartverkoop. Ook voor aanmelding voor de audities kun je hier terecht. In januari wordt een theaterworkshop gegeven om acteurs te casten voor deze productie. De repetities starten vanaf maart.

Marsha Bakker
Meer berichten