De Wijde Veert kreeg van HHNK een vette cheque voor hun ontwerp voor een groen schoolplein.
De Wijde Veert kreeg van HHNK een vette cheque voor hun ontwerp voor een groen schoolplein. ((Foto: aangeleverd))

De Wijde Veert wint vette cheque voor groenste schoolplein

NOORD-SCHARWOUDE - Maandagmiddag was het een drukte van belang op het schoolplein van De Wijde Veert. Je wint ook niet wekelijks een prijs voor het beste ontwerp voor een groen en watervriendelijk schoolplein!

Het overkwam de leerlingen van De Wijde Veert, maandag 9 december uit handen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een cheque van maar liefst € 10.000,- ontvingen. De cheque werd overhandigd aan de directeur van de Wijde Veert, Paul Edelschaap door bestuurder Siem Jan Schenk.

Siem Jan Schenk: "Vergroening is belangrijk. Planten en bomen zuigen water op, dat helpt plasvorming op pleinen te voorkomen, zoals hier nu het geval is. Ook waterdoorlatende en natuurlijke materialen helpen daaraan mee. In de zomer brengen bomen verkoeling. Het is goed om kinderen dit besef mee te geven. Zij krijgen immers steeds vaker te maken met de impact van klimaatverandering."

Schenk gaf de aftrap van de werkzaamheden samen met een aantal kleuters door water over bloemen te gieten die symbolisch staan voor groei. Groei van 'groen' en het nieuwe groene schoolplein. Directeur Edelschaap gaf aan blij verrast te zijn met de cheque. "Een prachtige bijdrage die we goed kunnen gebruiken. Vooral omdat dit kleuterplein het eerste plein is dat we willen aanpakken door de tegels te vervangen door duurzame en natuurvriendelijke materialen toe te passen. Daarna volgen de pleinen voor de midden en bovenbouw." Hij uitte lof aan de ouders en kinderen die bij ontwikkeling een belangrijke rol hebben gespeeld en dat nog steeds doen. Intern begeleidster Nienke Naberman gaf aan dat de iedereen nog steeds meedenkt. Niet alleen over vergroening maar ook over andere duurzame zaken zoals het aanbrengen van zonnepanelen op het dak. En er is een groepje leraren dat zich heeft gebogen over de toepassing van specifieke natuurlijke materialen en spelelementen. Zij kijken vooral naar het 'gezonde' aspect voor kinderen. Het bewegen op verschillende materialen en manieren en materialen de leerlingen helpt om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Bovendien is buitenspelen gezond.

Behalve de Wijde Veert in Noord-Scharwoude hebben nog twee scholen een cheque voor de vergroening van hun schoolplein in ontvangst mogen nemen. Dat zijn de Pancratiusschool uit Enkhuizen en De Montessorischool in Beverwijk. 28 scholen hebben aan de wedstrijd meegedaan. HHNK gaat de actie in 2020 herhalen.

Marsha Bakker
Meer berichten