(Foto: )

Foute truien voor het goede doel

OUDKARSPEL - De modebewuste leerkracht en leerling had het vrijdag zwaar op school. Het wemelde deze dag namelijk van de foute kersttruien op het IKC.

Maar hé alles voor het goede doel! Stichting Save The Children had vrijdag 13 december namelijk uitgeroepen als Foute Kersttruiendag. Het doel van deze dag is het ophalen van geld, zodat waar ook ter wereld, kinderen in nood geholpen kunnen worden. Kinderen zijn kwetsbaar, altijd en overal, in oorlogsgebieden, in vluchtelingenkampen of in gebieden die getroffen zijn door natuurrampen. Tijdens de wintermaanden wordt de nood alleen maar groter. Naast alle ontberingen vormt kou, niet zelden extreme kou, een directe bedreiging voor het leven van een kind.

Juist daarom is 13 december uitgeroepen tot Foute Kersttruiendag zodat we naast onze eigen kerstvoorbereidingen óók aandacht kunnen schenken aan kinderen die het hardst onze hulp nodig hebben.

IKC doet mee

Op initiatief van Christian Jonker uit groep 8 heeft het IKC volop de ruimte gegeven aan de Foute Kersttruiendag. Samen met zijn klasgenoten heeft Christian deze dag zelf georganiseerd, nagedacht over hoe zij geld konden verdienen, en zelfgemaakte posters opgehangen. Het plan van Christian was om deze dag broodjes met worst te verkopen in de centrale hal op school. Zonder sponsoren lukt het niet dus was Christian ontzettend blij met de sponsoring van supermarkt Deen, Slagerij Ruud Klercq en Bakkerij Frank Rood. Vervroegd gingen de deuren van school op deze bewuste vrijdagochtend open en zoetjes aan druppelden de eerste hongerige ouders binnen. Het eerste kwartier was het nog te overzien maar daarna kwam de stroom bezoekers pas echt goed op gang en het is dat de centrale hal van het IKC zo groot is, anders hadden de mensen zelfs buiten in de rij moeten staan. De drie verkooppunten in de hal draaide op volle toeren en de leerlingen waren volop bezig met worstenbroodjes maken en afrekenen. De verkoop ging zo snel dat in allerijl nieuwe broodjes en worstjes werden gehaald die vervolgens in recordtempo weer verkocht werden. Glunderend keken de leerlingen naar afloop in het rond. Het was een uurtje flink aanpoten maar het resultaat mocht er zijn: ruim 550 euro werd er opgehaald!

Gouden randje

Na afloop stonden directies en leerkrachten vol trots de centrale hal weer schoon te maken. Ariane Breimer, één van de leidinggevenden, over deze dag: "Het is echt ongelofelijk wat onze leerlingen hebben gedaan. Ik ben ontzettend trots op ze. En wat ik het allermooiste vind is dat zij in actie zijn gekomen. Niet voor zichzelf maar voor anderen. Deze eerste IKC actie voor het goede doel is er eentje met een gouden randje."

Marsha Bakker
Meer berichten