Linda Strijbis en Carla van Hoorn helpen samen met een trouwe groep vrijwilligers zo'n 70 gezinnen in Langedijk.
Linda Strijbis en Carla van Hoorn helpen samen met een trouwe groep vrijwilligers zo'n 70 gezinnen in Langedijk. ((Foto: Rodi Media))

Voedselbank Langedijk al tien jaar keihard nodig

LANGEDIJK - Iedereen kent dat wel: aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar moeten knopen omdat het geld op is. Onverwachts grote uitgaven gehad, een rekening die hoger uitviel dan berekend, en de dure feestdagen komen eraan.

Het gebeurt ons allemaal een keer, maar voor veel mensen is het helaas de dagelijkse realiteit. Anderen zitten al te dubben hoe ze de rekeningen moeten gaan betalen nog voordat ze hun geld binnen hebben. En dan moet je ook nog wat over zien te houden om iedere dag überhaupt te kunnen eten. Voor deze mensen staan de medewerkers van Voedselbank Langedijk klaar. Elke woensdag kan een krat met eten worden opgehaald, maar ook voor kleding en andere benodigdheden kan bij de Voedselbank worden aangeklopt. Zo'n zeventig Langedijker gezinnen worden daar momenteel geholpen.

De Stichting Er is Geloof, Hoop en Liefde is de drijvende kracht achter Voedselhulp Langedijk. Gerdine Purmer en Marjolijn Huibers uit Broek op Langedijk hebben de stichting opgericht. Het begon allemaal toen Gerdine een kar vol met brood kreeg. Bij het uitdelen kwam ze Marjolijn tegen, die aanbood haar te helpen. Dit was de eerste stap, naar wat nu de Voedselbank Langedijk is. Op 26 maart 2020 bestaat de stichting 10 jaar. Sinds 1 januari 2018 is Linda Strijbis voorzitter van de stichting. "Wij doen het samen met alle vrijwilligers,, maar zij is echt de spil van onze stichting", zegt Carla van Hoorn, budgetcoach en intaker, "Linda regelt alles, weet alles en denkt overal aan!"

Uitdelen

Voor het interview geeft Carla een rondleiding door het pand van de Voedselbank aan de Broekerwerf. Het is een drukte van belang omdat een aantal leerlingen van het Jan Arentsz aanwezig is om te helpen met inpakken van de diverse boodschappen die elke week weer worden geschonken. In de hal staan dozen vol chips en koekjes afkomstig van lokale ondernemers ("Altijd handig zulke buren!") en elke dinsdagmiddag komt de bakker aan het einde van de dag met kratten vol brood. Het zijn een paar voorbeelden van wat de Voedselbank elke woensdag uitdeelt aan haar cliënten.

"Er staan ook altijd kratten vol aardappelen, uien en groentes mogen wekelijks onbeperkt worden meegenomen. Het leukst is als er wat extra's is voor de mensen. Zo zit er deze week een kerstbrood bij en dankzij de kerstpakketten die particulieren bij ons inleveren hebben we de komende tijd meer luxe artikelen die we kunnen verdelen."

Carla legt uit hoe iemand in aanmerking komt voor voedselbankhulp. "Vaak komt de aanvraag voor hulp binnen via maatschappelijk werk of vluchtelingenhulp vluchtelingenwerk. Daarna volgt een uitgebreid intakegesprek met mij en vervolgens regelmatig worden de gegevens gecheckt. Geen pakket zonder traject."

Roken en drie honden

Over de cliënten van de Voedselbank doen nog weleens eens hardnekkige geruchten de ronde. Zo komen ze in een Mercedes voorrijden, roken ze allemaal en hebben ze standaard twee á drie honden."Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, omdat het inkomen te hoog is, dan kom je echt niet in aanmerking. Er wordt zeer strikt gekeken naar het inkomen dat overblijft na aftrek van alle vaste lasten, alle papieren van de diverse instanties worden daarbij gecheckt. Als mensen dan 40 euro per week overhouden voor 'overige uitgaven', wie zijn wij dan om te bepalen waar men het aan uitgeeft? Als budgetcoach zeg ik natuurlijk wel dat roken een erg dure hobby is, en dat het wellicht handiger is om drie energieverslindende terarria vol slangen te beperken tot één. Maar ik kan en wil mensen echt niet dwingen... Bovendien: niemand komt voor zijn lol om hulp vragen bij de Voedselbank. Echt niet. "

De Voedselbank helpt ook bij vragen over toeslagen of kwijtscheldingen. Carla: "Een gesprek is gratis, maar u komt nooit voor niks." Voor een luisterend oor of lotgenotencontact is er de koffietafel op maandagmiddag en op vrijdagmorgen.

Wilt u de Voedselbank helpen? Uw donatie is meer dan welkom op NL49 RABO 0115 3521 55. Kleding kunt u ook altijd brengen. Heeft u DE koffiepunten die u niet gebruikt? De Voedselbank is er blij mee!

En tenslotte: wilt u uw kerstpakket, of een deel ervan doneren? Ook dan zien de Vrijwilligers van de Voedselbank u heel graag aan de Broekerwerf 3 in Broek op Langedijk. U kunt uw pakket op maandag van 13.00 tot 15.00 uur inleveren, en op vrijdag van 09.30 tot 11.30 uur.

Marsha Bakker
Meer berichten