Een kopje koffie drinken of een spelletje doen. Meer is er soms niet voor nodig.
Een kopje koffie drinken of een spelletje doen. Meer is er soms niet voor nodig. ((Foto: Zonnebloem))

Zonnebloem afdeling Langedijk-Noord in gevaar

OUDKARSPEL - Door een tekort aan vrijwilligers dreigt de Zonnebloem in Langedijk-Noord te worden opgeheven.

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met een lichamelijke beperking en mensen voor wie sociaal isolement op de loer ligt. In Noord-Scharwoude en Oudkarspel gaat het om 130 gasten met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar. Er is al een wachtlijst vanwege vrijwilligerstekort, maar ook de steun aan de bestaande gasten staat flink onder druk. De Zonnebloem helpt mensen om van het leven te genieten met activiteiten zoals een spelletjesmiddag en uitstapjes. Een groot deel van de kosten wordt gedekt door sponsoren. Ook wordt geld verzameld via de Rabo Clubkas actie en met de verkoop van Zonnebloemloten.

"De huidige afdeling is in handen van slechts veertien vrijwilligers. Het  bestuur is inmiddels teruggebracht naar slechts één dame, omdat het niet meer ging", aldus Chris Feenstra, die de voorzittershamer tijdelijk overneemt. Het ad interim bestuur bestaat verder uit penningmeester Leander Dignum, secretaris Gerrie Mencke en bestuurslid bezoekwerk Maria Boomsma. "We hebben eerder met dit bijltje gehakt in Langedijk-Zuid. Daar loopt het inmiddels als een trein. Ik ga ervan uit dat we het in Oudkarspel ook gaan redden. Als we maar genoeg aanmeldingen krijgen van mensen die iets willen doen voor hun medemens!" Het streven is om minimaal veertien nieuwe vrijwilligers te werven, om een activiteitencommissie in te stellen en de administratie moet op orde worden gebracht. "We zoeken mensen die graag andere mensen helpen, het leuk vinden om iets te organiseren of die een keer een kop koffie willen gaan drinken of wandelen met mensen die eenzaam zijn."

De eerste activiteit in het nieuwe jaar is een uitstapje naar de bioscoop in Schagen. Zondag 19 januari kunnen gasten daar de film 'André Rieu: 70 Years Young' bekijken. Maar ook varen in het Oosterdelgebied, naar de operette in Concordia en Jeu-de-boulen staan op het programma. De voorzitter heeft goede hoop dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. "Ik hoor altijd van alle vrijwilligers dat het zo leuk is. Ze krijgen er heel veel voor terug. Het heeft bovendien meerwaarde, vooral omdat ouderen zoveel mooie verhalen kunnen vertellen."

Voelt u zich aangesproken? U kunt zich aanmelden bij Chris Feenstra, feenstra103@gmail.com, tel. 072-5095554 of Maria Boomsma, marmaria@hotmail.com, tel. 0226-795096. Meer informatie: www.zonnebloem.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten