Het ontwerpplan van de 'bieblocatie'.
Het ontwerpplan van de 'bieblocatie'. ((Foto: Gemeente Langedijk))

Eén Deen en 12 woningen op voormalige 'bieblocatie'

NOORD-SCHARWOUDE - "De gemeente gaat niet over wélke supermarkt er op de plek van de Aldi/bibliotheek komt, alleen over het bestemmingsplan dat dat mogelijk maakt. Het plan voor een twaalftal appartementen met daaronder een supermarkt, omringd door een groter aantal parkeerplaatsen dan nu, lag er al geruime tijd. Of er nóg een Deen komt is en of dat logisch of wenselijk, is niet aan ons."

Aldus wethouder Ad Jongenelen, desgevraagd door deze krant naar aanleiding van de vele reacties op Facebook op het oorspronkelijke persbericht over de nieuwbouw. 'Twee Deenen naast elkaar?', vraagt men zich af, en 'Wat gebeurt er met het pand waar de kleine Deen nu in zit?' 'Waarom geen AH of Lidl in Langedijk' wordt ook gevraagd, en 'Waarom mogen de Langedijkers niet stemmen over welke supermarkt er bij komt?'

Van Vomar naar Deen

Jongenelen: "Hoorne Vastgoed (Vomar) was eigenaar van het perceel waar de nieuwe winkel komt en zij hebben destijds een omgevingsvergunning aangevraagd om te gaan bouwen. Daarbij zat een bouwplan. Die aanvraag hebben wij getoetst aan het bestemmingsplan en het bouwbesluit. In het bestemmingsplan wordt een supermarkt mogelijk gemaakt, dus de vergunning is goedgekeurd. Hoorne Vastgoed heeft de grond verkocht aan Deen Vastgoed. Waarom Hoorne heeft afgezien van het oorspronkelijke plan is niet bekend en voor ons niet relevant." 

Geen voorkeur

"Concurrentie-aspecten mogen verder geen rol spelen bij de besluitvorming (EU regelgeving).  Als gemeente mogen we dus geen voorkeur geven voor bijvoorbeeld een andere supermarkt, wij bepalen niet welke supermarkt/winkel er in een pand komt. Mooier kan ik het verhaal niet maken."

Sloop, detailhandel of woningbouw

Naar verwachting zal de huidige naastgelegen Deen sluiten zodra de nieuwe winkel opengaat en zal de eigenaar dit pand willen herontwikkelen. Dat zou sloop kunnen betekenen, maar ook huisvesting van een andere winkel(keten). "Of woningbouw, maar dan moet eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Uiteraard gaan ingrijpende plannen van de ontwikkelaar eerst langs de gemeente. Die het op haar beurt weer toetst bij de buurtbewoners." 

Veiliger

Begin maart van dit jaar start de bouw van het plan op de voormalige bibliotheeklocatie aan de Voorburggracht in Zuid Scharwoude. Naast de supermarkt, aanvullende detailhandel, 12 koopappartementen wordt er ook een verbeterde bevoorradingsroute en parkeersituatie gerealiseerd. "Het is nu rommelig rondom de bestaande Deen, en parkeren is er niet ideaal en onveilig bovendien. Vrachtwagens moeten er achteruit in om de Deen te bevoorraden, die hebben straks hun eigen in- en uitrit aan de kant van de apotheek." 

Inmiddels heeft de sloop van de voormalige Aldi op het terrein plaatsgevonden en zullen de komende maanden meer voorbereidende werkzaamheden in het gebied plaatsvinden. De direct omwonenden worden door de aannemer voortdurend geïnformeerd over de bouwwerkzaamheden. Naar verwachting wordt het nieuwe gebouw zomer 2021 opgeleverd.

Marsha Bakker
Meer berichten