(Foto: Frank Scholtes)

De 10 vragen aan Frank Scholtes

Wie bent u?

Ik ben Frank Scholtes en ik ben sportleraar bij EBI-Sports. Dit is mijn eigen bedrijf en ik geef de hele week judolessen, Bootcamp training, Small Group Circuit training en Personal Training voor jong en oud in de regio Langedijk en Tuitjenhorn.

Van wie bent u dr ien?

Van Willem Scholtes en Joke Cornelisse. Ik ben de middelste van de 3 en geboren in het ziekenhuis in Alkmaar en opgegroeid in Langedijk. Heb tot m'n 23e in Zuid-Scharwoude gewoond, daarna 7 jaar in Noord-Scharwoude, toen 6 jaar in Oudkarspel en woon nu samen met mijn vriendin Patricia en haar zoon Sil in Broek op Langedijk. Ik heb dus in alle gedeeltes van Langedijk gewoond. Mijn ouders wonen nog steeds in Zuid-Scharwoude en m'n oudste broer Leon woont met z'n vrouw en 2 kinderen in Oudkarspel en m'n jongste broertje Dave woont in Alkmaar.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik ben hier opgegroeid, naar school gegaan en het wonen en werken bevalt mij heel goed hier. Ik deed in m'n jeugd aan judo en turnen en het sporten trok me wel om daar verder in te gaan. Ik ben na de middelbare school in Langedijk naar het CIOS in Haarlem gegaan en daar de opleiding tot sportleraar afgerond. En nu geef ik al meer dan 27 jaar verschillende soorten trainingen aan de jeugd en volwassenen in Langedijk en omgeving.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Dat is voor mij zeker het recreatiegebied Geestmerambacht. Ik ben daar bijna elke dag van de week om met mensen te bewegen. Elke dag en elk moment dat ik daar ben is het steeds weer anders. Het is 's ochtends vroeg prachtig als de zon opkomt maar ook als het regent of stormt is het mooi. Het is steeds weer een cadeautje als ik daar ben.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Heel veel herinneringen aan dit dorp zijn mij dierbaar. In ieder geval zeker hoe ik me in Langedijk als jonge jongen heb kunnen ontwikkelen tot wie ik nu ben en wat ik doe. Ook de lagere school en middelbare school waar ik vroeger op zat en waar ik nu af en toe zelf regelmatig sportlessen mag verzorgen zie ik als positieve herinneringen. En ook de gebeurtenissen en tradities in het dorp die jaarlijks terug komen zoals de sportweek, beddenrace, kermis, lichtjesavond, de Sinterklaas intocht is mooi dat dat, vaak door vele vrijwilligers, blijft bestaan. En uiteraard ook het varen met ons bootje door de wateren van het Duizend Eilanden Rijk hebben voor mij een positieve kijk op dit dorp.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Dat er altijd voor iedereen mogelijkheden (financieel) geboden blijven worden om te kunnen sporten of bewegen op hun eigen niveau. Dat jeugd en ouderen zich ook echt thuis voelen in Langedijk. En dat je door heel Langedijk zou kunnen varen zou fantastisch zijn.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Als er ergens een deur sluit gaat er altijd weer ergens anders een deur open. Wat je geeft krijg je terug en geloof in jezelf! Ik had in 2007, na 24 jaar bij judovereniging Yamaguchi les te hebben gegeven,de ambitie om met een eigen judoschool verder te gaan en dit is gelukt. Ook ben ik in 2017 na ruim 20 jaar als sportinstructeur bij Sportinstituut de Geus volledig zelfstandig verder gegaan. Dat is een goeie keuze geweest en kwam mede door de goede adviezen van een aantal mensen die dicht bij me staan.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat het ondanks de fusie met Heerhugowaard (wat ik wel verwacht) een gezellige gemeente blijft waar voor jong en oud van alles wordt georganiseerd en waar iedereen zich goed en veilig voelt en we met respect voor elkaar en het dorp blijven om gaan. En dat de vele vrijwilligers die in de sport en welzijn werkzaam zijn worden blijven gewaardeerd.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Carolien Vriend. Ik ben benieuwd wat haar heeft doen besluiten om over te stappen van het onderwijs naar kindercoach.

Marsha Bakker
Meer berichten