Elke vierde woensdag van de maand is er Repair Café in Het Behouden Huis in Oudkarspel.
Elke vierde woensdag van de maand is er Repair Café in Het Behouden Huis in Oudkarspel. ((Foto: Behouden Huis))

Het Repair Café maakt het

Het Repair Café maakt het: niet vervangen, maar herstellen

LANGEDIJK - "Het is toch raar dat we kapotte spullen weggooien in plaats van ze te herstellen. Maken scheelt niet alleen kosten, maar ook grondstoffen. Vaak kunnen kapotte apparaten vrij eenvoudig hersteld worden, toch kopen veel mensen dan een nieuwe. Dat is toch zonde".

Gerard Langedijk, een van de twee coördinatoren van het Repair Café in de gemeente Langedijk, kan er niet over uit. "We kopen maar raak en gooien maar weg, terwijl veel kapotte apparaten makkelijk gemaakt kunnen worden. Dat is het uitgangspunt van het Repair Café. Daar herstellen vrijwilligers apparaten. Door te laten zien hoe ze dat doen, kan de consument de volgende keer wellicht zelf aan de slag. Dat draagt bij bewustwording én een duurzame samenleving. Dat is vandaag de dag uiterst trendy!"

Kennis, gereedschap en onderdelen

Langedijk is sinds 2012 betrokken bij de Repair Cafés in en rond zijn woonplaats. Afgelopen jaren was sprake van diverse locaties, dit jaar zijn er twee bijeenkomsten per maand: elke vierde woensdag van de maand in Het Behouden Huis in Oudkarspel en – vanaf februari – elke tweede woensdag van de maand in de openbare bibliotheek in Zuid-Scharwoude.

"We repareren in principe alles waar een stekker aan zit, in Oudkarspel herstellen we ook kleding. Vrijwilligers staan klaar om de apparatuur, als regel huishoudelijke apparaten als koffiezetters, strijkijzers, printers en dergelijke, te herstellen. Daarvoor hebben we de kennis, het gereedschap en vaak het benodigde materiaal voorhanden. We kunnen overigens niet alles maken, sommige apparaten zijn zo ontworpen dat ze niet te herstellen zijn. Maar gemiddeld wordt de helft van de aangeboden apparatuur gemaakt."

Kleingoed en kleding

Om misverstanden te voorkomen, wijst Langedijk er nadrukkelijk op dat er geen service aan huis wordt geboden en ook geen fietsen worden hersteld. "We concurreren ook niet met de lokale middenstand. Voor reparaties aan bijvoorbeeld wasmachines of fietsen moet je naar de vakman. Wij richten ons op herstel van kleingoed. Daar hebben we verstand van. In de loop der jaren hebben we veel onderdelen verzameld. Vaak gaat het om een losse verbinding of een kapot radertje; die zaken zijn vrij eenvoudig te herstellen. Soms lukt het niet om een apparaat te maken, in dat geval moet er toch wat anders worden aangeschaft. In Oudkarspel herstellen we overigens ook kleding, in Zuid-Scharwoude doen we dat niet."

Het Repair Café is er – vanaf 12 februari – elke tweede woensdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur in de openbare bibliotheek, Bosgroet 2 in Zuid-Scharwoude en elke vierde woensdag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur in Het Behouden Huis aan de Dorpsstraat 850 in Oudkarspel. De service is gratis, eventueel gebruikte onderdelen moeten betaald worden en een vrijwillige bijdrage in de fooienpot wordt altijd op prijs gesteld.

Marsha Bakker
Meer berichten