Historische vereniging Langedijk, foto-expositie in De Binding. Piet van Kleef is er maar druk mee.
Historische vereniging Langedijk, foto-expositie in De Binding. Piet van Kleef is er maar druk mee. ((Foto: Vincentdevriesfoto.nl))

Foto expositie van Langedijk voor de verkaveling

BROEK OP LANGEDIJK - Historische beelden van oude woningen van voor de verkaveling van 1967. In opdracht van de gemeente Langedijk werden in die periode honderden woningen en gebouwen op de foto gezet.

Honderden foto's van voor de verkaveling

Later werden de foto's geschonken aan Stichting Langedijker Verleden. ''Het leek ons leek om tijdens een fotopresentatie zoveel mogelijk foto's te tonen die in de tweede helft van de jaren zestig zijn gemaakt. Eigenlijk ontstond het idee om via verzorgingshuizen de beelden te tonen maar toen via de bibliotheek het idee werd geopperd om het daar te doen, hebben we onmiddellijk toegehapt,'' zegt Piet van Kleef van Stichting Langedijker Verleden. De expositie vindt plaats in de bibliotheek gevestigd in De Binding.

Herinneringen

De foto's zullen bij veel Langedijkers ongetwijfeld herinneringen opleveren. ''We beginnen vandaag, woensdag 22 januari met beelden uit Broek op Langedijk. Woningen die op De Dijk staan. De week daarna volgt Zuid-Scharwoude en daarna Noord-Scharwoude en Oudkarspel. En daarna weer opnieuw. Het zou best eens tot het eind van het jaar duren voordat we alle foto's hebben bekeken. Bij sommige foto's, hoofdzakelijk uit Broek op Langedijk, weten we wie in de zestiger jaren de huizen bewoonden. Dan kunnen we als commentaar iets vertellen over die families.''

Beamer in de bieb

Piet van Kleef, in Langedijk ook bekend van het wekelijkse Taalcafé in de bibliotheek, is bijzonder enthousiast over de foto expositie en hoopt dan ook dat veel mensen de moeite willen nemen om een kijkje te nemen. ''Naast de ingang van de bibliotheek hebben we een ruimte waar de bezoekers kunnen zitten. Met zicht op de beamer waar we alle foto´s op groot formaat kunnen tonen. Iedere bezoeker krijgt koffie of thee en een bezoek aan de foto expositie is natuurlijk gratis. Opgeven vooraf is niet nodig en als er veel belangstelling is dan verhuizen we naar een grotere ruimte. Ik denk dat het ook voor de bewoners van verzorgings- en bejaardentehuizen leuk is om naar de foto's te komen kijken en herinneringen op te halen. Het is een mooi uitje.''

Informatie

Omdat bij veel foto's de nodige informatie ontbreekt hoopt Piet van Kleef dat bezoekers meer kunnen vertellen. ''Dan wordt het verhaal compleet. In een bepaald gedeelte van een foto uit Broek op Langedijk zien we het spoorlijntje en ook nog een SRV wagen. We praten over beelden van vijftig jaar en ouder.''

Een goede zet van Stichting Langedijker Verleden. Een groot stuk geschiedenis wordt getoond en vooral voor de wat oudere bewoners moet het een fantastisch moment zijn als ineens een foto van hun oude woning wordt getoond.

Foto expositie Historisch Moment: Uw Wijk te Kijk in de bibliotheek in De Binding. Iedere woensdag van 11.00 tot 12.00 uur. Gratis koffie of thee.

Ruud de Waard
Meer berichten