Wethouder Nils Langedijk en Karin van der Vliet komen op voor het behoud van de klaar-overs.
Wethouder Nils Langedijk en Karin van der Vliet komen op voor het behoud van de klaar-overs. ((Foto: MB/Rodi Media))

Verkeersbrigadiers gezocht

LANGEDIJK - Het wil maar niet lukken. Vrijwillige klaar-overs vinden die kinderen veilig naar school kunnen leiden. Karin van der Vliet ziet al jaren met lede ogen aan hoe er steeds minder van overblijven.

"Terwijl het zo weinig tijd kost, een kwartiertje 's morgen en als je rouleert is dat eens in de veertien dagen. In die tijd kun je staan kletsen op het schoolplein, of zorgen dat kinderen veilig van en naar school komen."

Lange tijd waren ze niet uit het straatbeeld weg te denken: de verkeersbrigadiers. Maar door een gebrek aan vrijwilligers worden ze steeds zeldzamer. Cijfers van Veilig Verkeer Nederland (VVN), die de belangen van de verkeersbrigadiers behartigt, toonden dit eerder al aan. In 2019 telde Nederland 20.000 verkeersbrigadiers. Tien jaar eerder waren dit er nog 55.000. Karin van der Vliet, coördinator van de verkeersouders in Langedijk luidt de noodklok. "Wij begonnen eerst met 100 ouders die verspreid bij de Langedijkers scholen stonden. Samen met Yvonne Rijk was ik verantwoordelijk voor Oudkarspel. Tegenwoordig zijn er nog maar 40 vrijwilligers over." Oproepen aan ouders leveren weinig respons op, waardoor steeds meer scholen noodgedwongen moeten stoppen met 'brigadieren'. Alleen bij de IKC Oudkarspel (Barnewiel en St. Maartenschool) en Sint Pancras bij Het Baken zijn er nog ouders actief. Andere basisscholen zijn afgehaakt. Karin verwacht dat als de situatie zo blijft, er binnen een paar jaar een einde komt aan de klaar-overs bij de basisschool.

Veilig oversteken

Wethouder Nils Langedijk ziet het probleem en betreurt dit. Hij geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor het bieden van een veilige oversteek in de eerste plaats bij de scholen ligt. ,,Wel zorgen we vanuit de gemeente voor meer verkeersmaatregelen bij plekken waar veel kinderen oversteken. Uiteraard vind ik het, ook als vader van twee jonge kinderen, prettiger als ze daarbij worden geholpen door een klaar-over."

De wethouder geeft alvast het goede voorbeeld: "Ik kom wel een keer klaar-overen, zeg maar waar en wat ik moet doen!" Naast een korte cursus kost het weinig tijd en de waardering is groot. "Met kerst delen we altijd een attentie uit en we organiseren een bedankavond waar deze helden in het zonnetje worden gezet. En natuurlijk is er de dankbaarheid van de kinderen die veilig op en van school komen!"

Wilt u zich ook aanmelden? Mailt naar Karin van der Vliet op karinvandervliet@outlook.com, of kijk voor meer informatie op https://www.verkeersouders.nl/

Marsha Bakker
Meer berichten