Door vriend Bas Rentenaar is een mooie poster gemaakt, die u de komende tijd op meer plekken zult tegenkomen.
Door vriend Bas Rentenaar is een mooie poster gemaakt, die u de komende tijd op meer plekken zult tegenkomen. ((Foto: Theo Annes))

Bas de Boer zwemt tegen kanker

LANGEDIJK - "Vorig jaar hebben we een aantal mensen verloren aan kanker en ook nu nog zijn er dierbaren om ons heen de met deze ziekte te maken hebben. Als 'gezond persoon' kun je alleen maar toekijken en meeleven."

Familieleden, vrienden, bekenden: iedereen kent wel iemand die vecht tegen kanker of heeft iemand aan deze wrede ziekte verloren. Het gevoel van machteloosheid omdat iemand voortdurend moet leven tussen hoop en wanhoop is voor velen herkenbaar. In plaats van aan de zijlijn toe te kijken, besloot Bas iets te doén. "Op een avond zat ik De Wereld Draait Door te kijken, waar Maarten van der Weijden vertelde over zijn 11stedenzwemtocht en dat hij het nog een keer gaat doen. Ik voelde me meteen aangesproken: ik ga meedoen! Ik heb me aangemeld en in augustus gaat het gebeuren: 22 kilometer in 72 uur zwemmen, tussen Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden!"

Zwemervaring aanwezig

Bas is al zijn leven lang een echte waterrat, zo hij heeft jarenlang gewaterpolood bij Zwem- en poloclub De Reuring en als het weer het toeliet lag hij als kind achter het huis in de sloot. "Dat is nog steeds zo, ook nu woon ik aan het water en als ik in de zomer uit m'n werk kom spring ik meteen te water waar m'n drie jongens ook al liggen te plonsen." Het zwemmen in sloot is dan ook niet iets waar hij tegenop ziet, en ook met de zwemconditie zit het wel goed. "Ik draag nu een speciaal horloge waar alles op wordt geregistreerd, snelheid, tijd, aantal gezwommen kilometers. Uiteraard ben ik wel weer in training, en zwem ik braaf 's m'n baantjes in het zwembad , maar mijn basisconditie is gelukkig goed. Een beetje slootwater doorslikken ben ik ook wel gewend. Waar ik wel tegenop zie is het 's nachts zwemmen, in het pikkedonker. En dat je dan na 2 kilometer zwemmen gaat rusten, net even lekker wegzakt en dan hup die koude sloot weer in moet. Dat is ook niet te trainen. Maar misschien is het allemaal zo'n happening dat je puur op adrenaline die tocht zwemt. Ik ga het meemaken!"

11stedenzwemtocht

Van 28 tot en met 31 augustus vindt de editie van de 11stedenzwemtocht plaats. In dit weekend zwemt Maarten met een estafetteteam om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de (toekomstige) kankerpatiënt. Maarten start en draagt daarna het stokje over aan een estafette-team dat de volledige tocht van 195 kilometer zal volbrengen. De 111 inschrijvingen voor het meezwemmen van 2 kilometer in alle 11 de steden zijn inmiddels vergeven. Bas de Boer is een van deze helden. Samen met zijn vrienden gaat hij dit avontuur aan. "Ruud Vreeker, Chris Engeringh en Walter Jorna gaan mee naar Friesland. Zij zijn mijn verzorgingsteam. Mark van der Molen heeft een camper geregeld waar ik kan rusten en eten en Chris rijdt me naar Friesland. Walter zorgt ervoor dat ik word voorzien van eten en drinken en alles wat ik nog meer nodig heb. Ruud en Hassan van SportsInc lopen met me mee langs de kant en houden in de gaten of alles goed gaat terwijl ik in het water lig."

11 doelen

Maarten van der Weijden steunt met het geld 11 doelen dit jaar. De opbrengst komt ook dit keer voor de volle 100% ten goede aan kankerpatiënten. Een deel is gericht op het vergroten van kans op herstel of verlenging van het leven. Maar kwaliteit van leven tijdens en na kanker, is ook erg belangrijk voor patiënten. Zo zal Maarten met zijn Foundation onder meer geld bijeen proberen te zwemmen voor minder belastende kankerbehandelingen, nieuwe therapieën, maar ook koppelbedden voor patiënten die hun laatste dagen graag hun dierbaren dichtbij zich hebben. Uniek is dat Van der Weijden dit jaar met een aantal andere goede doelenorganisaties de handen ineen slaat. "Geen patiënt heeft er iets aan als we tegenover elkaar gaan staan en elkaar gaan beconcurreren. Laten we elkaar liever versterken en zo mogelijk maken dat we die euro's voor dit belangrijke werk zo snel mogelijk bij elkaar krijgen!" Zo werkt de Foundation dit jaar niet alleen samen met KWF, maar ook met organisaties als KiKa, Roparun en de Paulien van Deutekom Foundation. De patiënten zijn ook dit jaar vertegenwoordigd, via de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten en de diverse patiëntenverenigingen.

Reacties

De reacties die Bas nu al krijgt zijn prachtig maar ook hartverscheurend soms. Inmiddels weten steeds meer mensen dat hij dit ga doen, en dat zal na dit artikel nog meer zijn. "Dat zorgt voor enorm veel positieve reacties, op straat, op m'n werk, op het schoolplein, in de supermarkt... Ik was al geen onbekende in Langedijk, maar voel me nu af en toe een BL'er!" Bas geniet van alle aandacht maar wordt nu ook aangesproken door mensen die zelf ziek zijn of iemand in hun omgeving hebben. Dat is soms heel heftig en mooi tegelijk. Het doet me veel, vooral omdat ik zo goed weet hoe het is om in dat schuitje te zitten. Ik had al geen twijfels om mee te doen, maar raak alleen maar meer gemotiveerd."

Sponsors

Bas is momenteel druk bezig met het werven van sponsors, onder bekenden maar ook in het bedrijfsleven. "Vrienden storten meteen, op mijn pagina heb ik al zo'n 1500 euro verzameld. Veel bedrijven zeggen: 'ga het eerst maar halen, dan betaal ik wel'", lacht Bas. "Maar het gaat er niet om dat ik het haal of niet, het gaat natuurlijk om het doel van mijn zwemtocht. Het is geen sponsorloop zoals mijn kinderen weleens op school doen; voor elk rondje een euro. Als je mij sponsort - met een mooi bedrag - dan help je mij, maar vooral al die mensen die momenteel aan kanker lijden, of er in de toekomst mee te maken krijgen."

Steun Bas

Op de pagina van Bas kunt u hem steunen: https://www.11stedenzwemtocht.nl/participant/zwem-tegen-kanker. Alle informatie over de actie is te vinden op www.11stedenzwemtocht.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten