Jairah Bakker van de J.D. van Arkelschool was samen met WOII overlevende Jan Weder gekomen.
Jairah Bakker van de J.D. van Arkelschool was samen met WOII overlevende Jan Weder gekomen. ((Foto: Theo Annes))

Holocaustmonument Levenslicht onthuld

LANGEDIJK - Op 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan.

Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Langedijk werd op 26 januari om 17.00 uur een officiële herdenking georganiseerd bij 'De Stier' in Noord-Scharwouden. Deze locatie is gekozen omdat deze symbool staat voor de Joodse Anna Keppel-Roodenburg ten tijde van de oorlog in Noord-Scharwoude woonde. Arie Kaan vertelde haar verhaal: Anna waande zich veilig door haar gemengde huwelijk. Overmoedig liet ze zes familieleden uit Amsterdam in een schuur onderduiken. Samen met twee andere Joodse onderduikers werd de familie verraden en opgehaald door de Sicherheitsdienst. Anna werd meegenomen naar het politiebureau, naar de gevangenis in Scheveningen, Westerbork en een dag na aankomst vergast in Auschwitz. Vermoord door de Duitsers, haar man en kind van 2 bleven achter.

Levenslicht

Daan Roosegaarde maakte 'Levenslicht'. Een kunstwerk ter nagedachtenis aan de Holocaust. De grafsteen is voor de joden een heel belangrijke plaats, omdat hij de plek aangeeft waar de overledene ligt en waar volgens hun geloof nog een deel van zijn ziel aanwezig is. Het is een plek waar de levenden en doden nog in contact met elkaar kunnen komen. Door er een steen op te leggen, leveren de nabestaanden een blijvende bijdrage aan die grafsteen. Ze laten een teken achter dat laat zien dat ze op bezoek zijn geweest, dat de gestorvene geëerd wordt en niet vergeten is.

Erfgoeddrager

Samen met Jairah Bakker van Het Mozaïek/ J.D. van Arkelschool in Broek op Langedijk en Arie Kaan Van Stichting Langedijker Verleden, werd door burgemeester Kompier het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht officieel in gebruik genomen. Jairah vertelde dat ze samen met Jan Weder was gekomen, die de oorlog ook heeft meegemaakt. In het kader van het project Oorlog in mijn buurt hadden zij en een aantal klasgenoten de 86-jarige meneer Weder geïnterviewd. Aan de hand van foto's vertelde hij destijds over de oorlogstijd in Broek op Langedijk tijdens de oorlog. Sinds het project is Jairah een van de 'erfgoeddragers'. Deze kinderen beloven het verhaal door te vertellen zodat het nooit wordt vergeten. Ook spreken deze kinderen bij herdenkingen, evenementen en festivals. Toen ze werd uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de onthulling van dit monument, nam Jairah meteen contact op met meneer Weder. Maandag vertelde ze het een eer te vinden om hier samen met hem aanwezig te mogen zijn.

De Binding

Tot en met 31 januari is het monument te zien bij het Huis van de Gemeente, De Binding in Zuid-Scharwoude. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Langedijk zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Langedijker scholen

Ook de scholen in Langedijk besteden aandacht aan deze gebeurtenis in het lesprogramma of door het monument te bezoeken. Maandag was de eer aan groep 7/8 van De Phoenix, die samen met juf Maaike het bijzondere monument kwamen bekijken. De leerlingen vonden de oplichtende steentjes heel mooi en snapten goed wat de gedachte erachter is. Een aantal kinderen wist zelfs van grootouders die de oorlog hebben meegemaakt en konden daar wat over vertellen.

Marsha Bakker
Meer berichten