(Foto: Arnold Stins)

10 vragen aan Arnold Stins

Wie bent u?

Mijn naam is Arnold Stins. Ik ben accountmanager bij het ondernemers kennisplatform KIJK op Noord Holland regio Noord Holland noord.

Om de vraag van Carolien Vriend te beantwoorden: Ik ben blij dat met het Oosterdel gebied er toch een klein stukje van het voormalige 'Rijk der duizend eilanden'-gebied bewaard is gebleven.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben de zoon van Piet en Thea Stins, ze hadden vijf kinderen, ik ben het vierde kind en ben geboren en getogen in Broek op Langedijk.

We woonden op het Havenplein waar mijn vader die grossier in AGF was zijn bedrijf had. Ik heb daar tot mijn 22e jaar gewoond en ben daarna verhuisd naar Noord-Scharwoude.

Op mijn 27e jaar ben ik verhuisd naar Zuid-Scharwoude en woon daar nog steeds met mijn vrouw Sandra en mijn 3 dochters Zoë, Chaira en Anthe.

Wat heeft u met dit dorp?

Het is nog steeds een 'plattelandsdorp' maar heeft toch alle voorzieningen qua winkels, scholen, zorg, verenigingen en dergelijke. Men zegt elkander nog gedag, is gemoedelijk, maar zegt ook waar het op staat als men het ergens niet mee eens is. Tevens ligt het wel goed, je bent vlak bij de stad, bij het spoor, vrij vlot op het strand en bos en met de auto ben je zo op de 'grote weg.

Ik ben hier op school gegaan, lagere openbare school in Broek op Langedijk, daarna de MAVO in Noord-Scharwoude en daarna de Middelbare Landbouwschool in Alkmaar.

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Het Oosterdel gebied (wat er nog over is). Ik heb tot mijn 20e zowat op alle akkers gewerkt, ook toen het nog groter was, op de dagen dat ik niet naar school hoefde. In weer en wind, het gehele jaar door en heb daar altijd van genoten.

Ik vind het nog steeds mooi om op een akker bijvoorbeeld piepers te zetten en te rooien met de hand. Heb er zelf ook een aantal jaren een akker gehad waar ik piepers en groente op 'bouwde' maar moest daarmee stoppen.

Het blijft gewoon een mooi en uniek stukje Nederland waar het ook mooi is om er te varen, te vissen of om te zwemmen in het Oosterdel. Uiteraard ook de vaarveiling, is nog de enige in zijn soort ter wereld, staat er goed bij en geeft toeristen en nieuwkomers een goed beeld van hoe het eerst was.

Tevens ook door het naamplaatje van mijn vader op de stoel waar hij altijd zat in het veiling gedeelte bij het veilen van aardappelen en groentes.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

De periode dat er nog geen Voorburggracht was maar een sloot en allemaal bruggetjes. Niet handig en praktisch maar het zag er toch leuk uit. De viering van Koninginnedag op het Havenplein, met de optocht, verkleed op een kar van de lagere school. Tevens de eerste viering van negen eeuwen Langedijk. Alle festiviteiten die er waren, waaronder de eerste beddenrace, maar vooral de 7 kilometer lange tafel door het dorp op de dorpsstraat waar men zuurkool met worst kon eten.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Dat de Achterburggracht weer geheel doorvaarbaar wordt, dus geen overhalen, dan is er een stukje historie hersteld.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Dat je geloof en vertrouwen in jezelf moet hebben. Heb hier zelf veel aan gehad na een zwaar ongeval en de revalidatie daarna. Wees eerlijk voor jezelf en anderen en wie goed doet, goed ontmoet.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat we ondanks de fusie met Heerhugowaard toch een 'dorpsgemeente blijven met eigen inbreng en gemoedelijk, Langedijkers.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Dat is Jan Hoedjes. En mijn vraag aan hem is wat hem heeft doen besluiten zich in te zetten voor museum Kloosterhof.

Marsha Bakker
Meer berichten