(Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

Aad en Minnie stoppen met Café Welgelegen

'We hebben geen emmers meer'

BROEK OP LANGEDIJK – Bijna zijn hele leven zit Aad van Veen al in de horeca. Zijn vader had al een café en Aad heeft in het verleden al verschillende etablissementen in Alkmaar gehad. Bijna een kwart eeuw geleden pachtten Aad en zijn vrouw Minnie cafe de Pieper in Broek op Langedijk en in 2007 café Welgelegen, schuin tegenover de Pieper.

Op 1 april – het is geen grap – stoppen Aad en Minnie met Welgelegen. Een gebouw dat in slechte staat is en door de eigenaar verkocht zal worden. ''Bij een bepaalde wind is het café niet warm te krijgen,'' zegt Aad. ''Een bij hevige regenbuien moet ik meerdere keren ontdekken dat we geen emmers meer hebben om het hemelwater op te vangen. Dus dat is de grootste reden dat we hebben besloten om er een punt achter te zetten en alleen door te gaan met De Pieper.'' Aad en Minnie kijken met veel plezier naar de afgelopen jaren, maar zijn wel blij dat ze nog door kunnen gaan met de Pieper. Een café dat plaats heeft voor zeventig bezoekers en in de volksmond ook wel het feestcafé wordt genoemd.

Restauratie

Het gebouw waarin naast Welgelegen meerdere uitbaters hun brood hebben verdiend, bestaat al meer honderd jaar. Vroeger deed het gebouw dienst als restauratie voor de lokale spoorlijn. Deze lijn liep naar Alkmaar werd gebruikt voor de groenten, waar Langedijk om bekend staat, te vervoeren. Ook werd de trein ingezet als personenvervoer. Bezoekers die op de trein moesten wachten konden terecht in de stationsrestauratie Welgelegen. Het café lag aan één kant aan het water en ook tuinders kwamen hun goederen bij het stationnetje afleveren en na gedane arbeid even tot rust komen in café Welgelegen.

Geen concurrentie

Toen in 2007 bekend werd dat de uitbater van café Welgelegen het pand verliet, was het voor Aad en Minnie een moment van overdenking om het pand te pachten. ''Dan hebben we geen concurrentie,'' lacht Aad. ''We hebben een prachtige tijd gehad. In het begin hadden we nog een biljart staan. Zelfs een biljartvereniging en als we livemuziek hadden dan moest het biljart eruit. Maar de laatste jaren zie je toch dat steeds minder mensen een café bezoeken. Jammer, maar het heeft ook te maken met de vele festivals die in ons land worden gehouden. Dus de biljartvereniging werd opgedoekt en we hielden het café open voor hoofdzakelijk feesten en partijen. Het is een mooie locatie met een groot parkeerterrein voor de deur, maar de passanten bleven weg. Ook voor de eigenaar van het gebouw was restauratie niet haalbaar dus de tent zal verkocht worden.''

De Pieper

Bijna een kwart eeuw geleden begonnen Aad en Minnie cafe De Pieper. Een gezellig kroeggie waar in de afgelopen jaren menig feest is gegeven. Alle aandacht zal nu uitgaan naar dit feestcafé, maar eerst zal op gepaste wijze afscheid worden genomen van Welgelegen. Aad: ''Ik ben nu 69 jaar en we vinden het heerlijk om nog een tijdje door te gaan. Natuurlijk niet alle dagen open, maar naast feesten en partijen zijn we geopend voor een ieder die houdt van een borrel op gepaste tijden. We zijn overigens nog het enige café van Broek op Langedijk.'' Op 28 maart is er nog een besloten avond en op 27 maart een soort afscheidsavond met muziek van Blues Ville. Op 1 april valt het doek definitief.

Ruud de Waard
Meer berichten