(Foto: Jan Hoedjes)

10 vragen aan Jan Hoedjes

De vraag van Arnold Stins: wat heeft je doen besluiten om je in te zetten voor het museum in de Kloosterhof?

Ik vind het heel waardevol dat er een museum is over het kerkelijk leven in Langedijk en omstreken en werk daarom graag mee aan het voortbestaan daarvan. Het Sint Jansmuseum Langedijk is ontstaan na de bouw van de Kloosterhof en het honderdjarig bestaan van de Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude. De museumgroep beheert een sociaal, religieus en cultureel museum met uitgebreide collecties.

Wie bent u?

Ik ben Jan Hoedjes, 69 jaar en getrouwd met Anneke Stins. Samen hebben we twee dochters en twee kleinkinderen. Ik heb verschillende beroepen uitgeoefend: monteur motorvoertuigen, medewerker technische dienst bij een Amerikaanse producent van codeerapparatuur voor de voedingsindustrie en vanaf 1999 als zij-instromer met veel plezier docent Algemene technieken en Installatietechniek bij het PCC aan de Vondelstraat.

Sinds 2016 ben ik met pensioen.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben de middelste van de 5 kinderen van Willem Hoedjes (uit Burgerbrug) en Trien Schouten (uit de Wogmeer). Ik ben geboren en getogen in Broek op Langedijk. Mijn vader was daar tuinder en daarnaast loonwerker, eerst met paarden en daarna met trekkers met frees, ploeg en hooi-apparaten. Na 35 jaar in Broek op Langedijk te hebben gewoond ben ik met mijn gezin in 1985 verhuisd naar Zuid-Scharwoude, waar we nog steeds met veel plezier wonen.

Wat heeft u met Langedijk?

Ik vind Langedijk een prettig dorp om in te wonen, rustig en gemoedelijk. Als ik op een mooie zonnige dag door de 7 km lange Dorpsstraat fiets geniet ik volop.

Wat vindt u de mooiste plek?

De mooiste plek vind ik de Oostdijk bij de molen van Zwaantje, met aan de ene kant het prachtige Oosterdelgebied, het laatste stukje onverkaveld gebied, en aan de andere kant het kanaal van Alkmaar naar Kolhorn. In de zomer druk met plezierboten.

Wat is uw mooiste herinnering aan dit dorp?

De herinnering aan het dorp zoals gezongen door Wim Sonneveld in Het Dorp. De melkboer, de groenteboer en de bakker die met de bakfiets langskwamen en één keer per week de schillenboer met paard en wagen.

Als u burgemeester was, dan?

In Langedijk is het meeste bij mijn weten al goed geregeld. We hebben een repair cafe, sportverenigingen, restaurants, café's, openbaar vervoer, scholen, de busverbinding met Heerhugowaard. Waterrijk Langedijk heeft zich actief ingezet voor de doorvaarbaarheid van de Achterburggracht. Daar wordt inmiddels aan gewerkt en ik hoop op een snelle realisatie.

Het beste advies dat u ooit kreeg?

Het beste advies kreeg ik van een leraar op de LTS: 'Zorg dat je een plek krijgt in de maatschappij waar je gelukkig van wordt. Blijf aan je ontwikkeling werken'.

Wat is uw wens voor dit dorp?

Mijn wens is dat Langedijk een veilig en toegankelijk dorp mag blijven voor alle mensen, een dorp waar iedereen zich thuis voelt en waar ook de jongeren kunnen blijven wonen en werken.

Wie is uw opvolger?

Mijn opvolger in deze rubriek is Dick IJff, medelid bij de kolfclub Op Maat.

Mijn vraag aan hem is: Wat maakt jou betrokken bij Kolfvereniging Op Maat en hoe zie jij de toekomst van de kolfsport?

Marsha Bakker
Meer berichten