Jan Visser is ook lid van de onderhoudsploeg die iedere maandagochtend de boel schoon maakt.
Jan Visser is ook lid van de onderhoudsploeg die iedere maandagochtend de boel schoon maakt. ((Foto: Theo Annes).)

Jan Visser van onschatbare waarde bij BOL

LANGEDIJK – Een vereniging zonder vrijwilligers is niet mogelijk. Ook bij voetbalvereniging BOL uit Broek op Langedijk draait de vereniging op vrijwilligers.

''De enige die betaald krijgt is de trainer,'' zegt Jan Visser, die ruim 56 jaar betrokken is bij BOL. Het vlaggenschip speelt in de eerste klasse KNVB, en dat is voor een dorpsclub een enorm hoog niveau. ''Dit seizoen hebben we het moeilijk. Voor de winterstop werden nog drie wedstrijden gewonnen, maar de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar werd verloren. Op dit moment staan we vierde van onderen, dus er moet wel iets gebeuren in de resterende wedstrijden. Aan begin van het seizoen vertrokken twee belangrijke spelers en we hopen dat we in de toekomst talentvolle jeugdspelers uiteindelijk de selectie bereiken, om te blijven spelen op dit niveau.''

Straatvoetbal

Jan Visser is geboren en getogen in Broek op Langedijk. ''We woonden in de Irenestraat. Als ik op m'n slaapkamer was kon ik langs twee huizen kijken en zag ik hoe er bij BOL gevoetbald werd. Ik was graag op mijn zevende al lid geworden, maar dat mocht niet omdat ik te jong was. Ik moest nog drie jaar wachten. Wel was ik iedere dag, samen met buurjongens, op straat te vinden en daar hebben we menig partijtje voetbal gespeeld.'' Al vroeg merkte Jan dat vrijwilligers belangrijk zijn. ''Ik weet nog dat we langs de huizen gingen om voor elk geschoord doelpunt van BOL een dubbeltje op te halen, bij mensen die zich daar voor opgegeven hadden. Dus wij maar hopen dat er minimaal met 7-0 gewonnen zou worden. Dan leverde het aardig wat centjes op.''

Jan Visser speelde in eerste instantie als linksbinnen maar vanaf de A-junioren op het middenveld. ''Ik bereikte uiteindelijk wel de selectie, Met wedstrijden in het tweede elftal en af toe reserve en invaller bij het eerste elftal. Later toen ik lager ging voetballen werd ik lid van de activiteitencommissie en ben tien jaar begeleider geweest van het elftal met jongens van tien tot negentien jaar. Een prachtige periode om zolang het team bij elkaar te houden en we hadden ook een meisje in de ploeg: Marit Balder. Een talent dat later bij Dansschool Biersteker in de zaal speelde waar haar team Nederlands kampioen mee is geworden.

Vlaggenist

Het woord 'nee' komt niet in het woordenboek van Jan Visser voor. De vraag of hij vlaggenist wilde worden bij het eerste elftal, werd door hem dan ook met 'ja' beantwoord. ''Ik heb het tien jaar gedaan. Het was leuk ook al omdat mijn zoon in het eerste elftal speelde. Omdat de vacature wedstrijdsecretariaat enige tijd vacant was heb ik mezelf aangeboden om dit te regelen. Ik was al vroeg met pensioen dus ik heb er alle tijd voor. Tegenwoordig ben ik ook lid van de onderhoudsploeg. Op maandagochtend de kleedkamers schoonmaken en voor het weekend uitzetten van de lijnen. Ook onderhouden wij de opstallen en beregenen we de velden als het nodig is.

Trainingskamp

In januari van dit jaar ging de selectie van BOL naar het Spaanse Madrid voor een trainingskamp. ''Vier dagen lang en naast de spelersgroep en technische staf mochten ook een aantal vrijwilligers mee en daar was ik er een van. Het was genieten.'' Jan Visser maakt zich wel een beetje zorgen over de aanwas voor het eerste elftal. ''Er komt wel wat talent aan, maar dat zal nog enige tijd duren. Juist omdat ons eerste elftal zo hoog speelt is nieuw talent belangrijk maar moeilijk in te zetten. In ieder geval om in deze klasse te blijven spelen.''

Naast 'levenslang' BOL is Jan Visser ook al jarenlang supporter van AZ, dat tot nu toe een fantastisch seizoen meemaakt.

De redactie van het Langedijker Nieuwsblad zet de komende tijd de voetbalverenigingen uit de gemeente Langedijk in het zonnetje. Volgende week is DTS aan de beurt.

Ruud de Waard
Meer berichten