De reparateurs hadden het vorige week druk. Mensen kwamen met een broodmachine, stofzuigers en koffie apparaten langs.
De reparateurs hadden het vorige week druk. Mensen kwamen met een broodmachine, stofzuigers en koffie apparaten langs. ((Foto: Theo Annes).)

Het Repair Café repareert alles met een stekker

LANGEDIJK - Het Repair Café in Langedijk is een initiatief van Langedijk4GlobaLGoals. Het idee erachter is dat er vandaag de dag veel spullen worden weggegooid die makkelijk te herstellen zijn en daarna weer jaren meekunnen. In principe repareren de vrijwilliger van het Repair Café alles 'waar een stekker aan zit'.

Kennis van en ervaring met herstelwerk zijn niet meer zo vanzelfsprekend als in de vorige eeuw. Daarom repareren de vrijwilligers van het Repair Café niet alleen kapotte spullen, maar laten ze de bezoekers ook zien hoe ze dat doen. De bedoeling is dat men dan voortaan zelf dergelijke klusjes kan uitvoeren. Dus even een kijkje op een woensdagmiddag in De Binding. In de grote ruimte wordt een aantal tafels tegen elkaar geschoven. Een gezellig kleedje op de tafels en dan maar wachten wie er gaat komen.

Met plezier

Hermen Meijerink is een van de acht reparateurs. ''Ik ben er bijgekomen op verzoek van Wim Meijer, ook betrokken bij het Repair Café, hij is de schoonvader van mijn dochter. Dat is alweer drie jaar geleden. Ik doe het met veel plezier. Mensen komen met van alles binnen. Heel veel huishoudelijke spullen, stofzuigers, broodmachines. Samen met de dame of heer die met het apparaat komt, kijken we of we het probleem kunnen oplossen. Dat percentage ligt ongeveer op vijftig procent. Er komen ook weleens hilarische gebeurtenissen voor. Ik kreeg een keer dame op bezoek. Met haar stofzuiger die het niet meer deed. Ik zag het euvel al snel: de stofzak was overvol. Samen hebben we daarom hartelijk gelachen.''

Blije gezichten

De rij met mensen wordt groter en groter en alle reparateurs worden aan het werk gezet. Ook Jacob Knip, gespecialiseerd in elektronica moet zich even onttrekken van het knutselen om te vertellen hoe veel plezier hij in dit werk heeft. ''Ik ben er pas sinds een jaartje bij. Ik woon al negentien jaar in Broek op Langedijk. Ik kom op de fiets – mijn vrouw heeft de auto – en achter op de fiets neem ik mijn gereedschap mee. Het is altijd jammer als ik iets niet kan maken, maar als het wel lukt geeft dat dan een grote voldoening. Naast mijn werk bij het Repair Café probeer ik ook mensen te helpen bij problemen met hun laptop, computer of telefoon.''

Behouden Huis

De Repair Cafés vinden plaats in De Binding in Zuid-Scharwoude en in het Behouden Huis in Oudkarspel. Op die locatie wordt ook kapotte kleding hersteld. Reparaties worden gratis uitgevoerd, eventuele materiaalkosten moeten wel worden betaald. Een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. De bijeenkomsten zijn elke twee woensdag van de maand in De Binding en elke vierde woensdag van de maand in het Behouden Huis, op beide locaties van 14.00 tot 16.00 uur.

Langedijk4GlobalsGoals

Het Repair Café is dus een initiatief van Langedijk4GlobalGoals. De vrijwilligers van Langedijk4GlobalGoals zetten zich in voor een duurzame leefomgeving. De organisatie komt voort uit Millenniumgemeente Langedijk. Sinds 2008 brengt die de voormalige millenniumdoelen en sinds 2016 de huidige ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties onder de aandacht van inwoners en bedrijfsleven in en rond Langedijk. Langedijk4GlobalGoals draait op vrijwilligers. Zij zijn actief als bestuurslid of werken mee aan projecten als Bekerstreet (inzamelen van lege bekers tijdens festiviteiten), Fairtrade (aandacht voor eerlijke producten), Repair Café (herstel en hergebruik van goederen) en de Nacht van de Nacht (ervaar de stilte in het donker). Om dit te realiseren, maken we dankbaar gebruik van tientallen betrokken bewoners en verschillende organisaties.

Voor meer informatie kijk je op: www.langedijk4gg.nl

Marsha Bakker
Meer berichten