Terry en Ancella geven liefdevol onderdak aan 4 zorgkinderen.
Terry en Ancella geven liefdevol onderdak aan 4 zorgkinderen. (Foto: Theo Annes)

Terry en Ancella bieden onderdak aan zorgkinderen

door Ben Wansink

ZUID-SCHARWOUDE - Over de Jeugdzorg valt de laatste tijd veel te lezen: politiek Den Haag heeft een mening, belanghebbende organisaties hebben een mening en de man op straat heeft die ook. Over één ding zijn ze het gelukkig eens: minder bureaucratie en vooral inzetten op daadwerkelijke steun aan kinderen die dat zo hard nodig hebben.

Wij willen niet de betere ouder zijn, en heten niet 'mama'

Alles overlaten aan die organisaties en zelf een afwachtende houding aannemen? "Nee!", zeggen Terry en Ancella van den Broek eendrachtig. De twee geven in hun gezellige huis liefdevol onderdak aan vier zorgkinderen. Ook wonen in datzelfde huis nog de twee kinderen van Ancella. Terry heeft vier volwassen uit huis wonende dochters en is oma met de derde op komst.

Liefdevol onderdak

Het gezin Van de Broek kent dus zes kinderen en er valt genoeg te beleven. De vier zorgkinderen werden om verschillende redenen bij de vrouwen geplaatst en zijn daar heel gelukkig. Natuurlijk gebeuren er ook wel eens vervelende zaken, zoals in ieder ander gezin. De kinderen hebben ieder een eigen problematiek en dat geeft soms spanning. Maar wat opvalt is de fijne sfeer die in het huis hangt: alle kinderen voelen dat ze gewild en geliefd zijn.

Zo verzorgen zij bijvoorbeeld een meervoudig gehandicapt meisje van 15 jaar die natuurlijk ook in de pubertijd raakt. Vier keer per week brengt Terry haar 's middags naar een speciaal opvangproject voor meervoudig gehandicapte kinderen: Klas op Wielen, zodat zij contact kan maken met niet gehandicapte leeftijdsgenoten. Ook een jongen van 10 heeft aandacht en liefde nodig: hij heeft een goede leerplek op een school voor speciaal onderwijs gevonden. Hij heeft gedragsproblemen en verstandelijke problemen, hetgeen af en toe lastig is. Verder wonen er nog twee zusjes in het gezin, 5 en 6 jaar oud. Beide kinderen zitten op een reguliere basisschool. Voor het jongste meisje zijn Terry en Ancella het vijfde (!) woonplekje...

Rugzak vol ellende

De kinderen die over het algemeen geplaatst worden binnen een gezinshuis hebben een behoorlijke rugzak mee. Men kan daarbij denken aan begrippen als trauma, verwaarlozing, hechtingsproblematiek en verstandelijke beperking. Hierdoor hebben deze kinderen vaak extra gespecialiseerde hulp nodig.

In gesprek

Waarom vier zorgkinderen in jullie huis naast eigen kinderen? "Wij ambiëren dit, vanuit onze achtergrond hebben wij nu eenmaal ons hart bij deze kinderen liggen. Zij hebben extra zorg en begeleiding nodig. Voor ons is het belangrijk dat het welzijn van alle kinderen in balans blijft, wij luisteren goed naar de signalen van alle kinderen, zijn transparant naar ze toe en, indien noodzakelijk, zullen wij interventies geven om die balans en die veiligheid te waarborgen. Wij willen niet de betere ouder zijn, laten ons dan ook bij onze voornaam noemen en heten niet 'mama'. Wij willen juist het contact tussen de ouders en het kind stimuleren en begeleiden, zodat er de mogelijkheid geboden wordt om tot relatievorming te komen. Wij zetten de ouders nooit buitenspel! Begrippen als eigenwaarde en transparantie staan bij ons hoog in het vaandel en wij willen dat betrokkenen zien wat wij wel en niet doen!"

Schat van een meid

"Hoe het met ons meisje van 15 jaar moet zodra ze 18 is? In tegenstelling tot bijvoorbeeld de twee kinderen die onder de Voogdijraad vallen heeft zij een WLZ-indicatie (Wet Langdurige Zorg) en kan daarom ook na haar 18de gewoon bij ons blijven wonen. Daar zijn wij heel erg blij mee, want zij is gewoon een schat van een meid die ons leven verrijkt!"


Marsha Bakker
Meer berichten