(Foto: Marsha Bakker)

Bram Piersma en Wes Pijnacker 'vrijwilliger van het jaar' bij Vrone

SINT-PANCRAS – Voetbalvereniging Vrone uit Sint-Pancras, dat dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, heeft in januari twee vrijwilligers in het zonnetje gezet. Bram Wiersma en Wes Pijnacker werden op de vrijwilligersavond uitgeroepen tot 'Vrijwilliger van het Jaar'.

Een eervolle vermelding van dit tweetal dat iedere zaterdag op het complex van Vrone te vinden is. Bram Piersma (19) werd op zijn vijfde lid van Vrone. ''Ik speelde bij de kabouters en het leuke was dat mijn vader, die in het verleden op het veld en in de zaal heeft gespeeld, trainer werd. Spelen in de kabouters is met z'n allen op een kluitje en op een klein veldje. Toen ik later in de E'tjes kwam, met zes tegen zes, kwam er wat meer structuur in. Ik begon op het middenveld en later in de D'tjes en C'tjes in de verdediging.'' Maar al snel leek er een einde te komen aan de carrière van Bram, die op dit moment studeert in Groningen, want op zijn vijftiende scheurde hij zijn kruisbanden. ''Ruim dertien maanden duurde het voordat ik weer kon voetballen en een jaar later scheurde ik ze wéér. Toen heb ik toch maar een punt achter het voetbal gezet.''

Alpe d'HuZes

In het elftal van de C1 was het verplicht om ook af en toe een wedstrijdje te fluiten. ''Ik heb een spelregelcursus gevolgd en met veel plezier op zaterdag jeugdwedstrijden gefloten. Later werd ik gevraagd om nieuwe spelbegeleiders te begeleiden en dat doe ik nog steeds iedere week met veel plezier.'' Naast zijn vrijwilligerswerk bij Vrone fietst Bram graag. De nieuwe sportfiets staat te glimmen in de woonkamer en daar gaat in juni op gefietst worden. ''Ik ga met een vriend de Alpe d'HuZes rijden en probeer de berg zes keer omhoog te gaan. Ik ben heel blij dat Vrone me wil sponsoren. De totale opbrengst gaat naar het KWF." Belangstellenden kunnen direct sponsoren: www.opgevenisgeenoptie.nl/s/11977/14093/s Grotere sponsors kunnen mailen naar: brampiersmajr@gmail.com.

Wes Pijnacker

Ook Wes Pijnacker is op zijn vijfde lid geworden van Vrone. "Ik moest eerst mijn zwemdiploma halen voordat ik op voetbal mocht. Toen dat lukte begon ik bij de kabouters. Lekker achter een bal aan rennen zonder enige voetbalkennis. Ik ben nu actief in de O19-1. Mijn positie in het veld is centraal achter. Ik heb bijna op alle posities in het veld gevoetbald. De leukste positie was toch op 6, als verdedigende middenvelder, als een soort stofzuiger alle ballen daar veroveren. Op deze positie heb ik gevoetbald onder leiding van de vader van Bram, Bram senior.

KNVB

''Ik ben tegelijk met Bram begonnen als scheidsrechter. We zaten bij elkaar in het voetbalteam en van onze coaches Bram Piersma en Robert Goosensen moesten we verplicht de scheidsrechterscursus voor het pupillenvoetbal volgen. Ik had plezier in het fluiten van de wedstrijden en stroomde al snel door naar het fluiten van 11 tegen 11 wedstrijden. Regelmatig word ik gevraagd om voor de KNVB te gaan fluiten. Maar als ik dat echt zou willen, moet ik er iets anders voor laten, zoals het coördineren van de scheidsrechters of het voetballen en dat vind ik niet de moeite waard."

Nieuwe scheidsrechters

Op zaterdag begeleidt Wes jonge talentvolle scheidsrechters. Zijn daar talenten bij? ''Sommige scheidsrechters hebben er nou eenmaal meer feeling voor dan een ander, maar ik denk dat iedereen een goede scheidsrechter kan worden. Als je er maar wel plezier in hebt en er energie in steekt.''

Vrijwilliger van het jaar

Hoe vond je het toen je samen met Bram uitgeroepen werd tot vrijwilliger van het jaar? ''Natuurlijk iets bijzonders. Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen op onze leeftijd dat ze vrijwilliger van het jaar zijn geworden. Het maak het nog leuker dat het met mijn maatje Bram is, we zijn bij Vrone al een tijdje met z'n tweeën als scheidsrechtercoördinatoren en vormen samen een sterk team." Ook scheidsrechter worden? Mail naar vronescheidsrechters@gmail.com.

Ruud de Waard
Meer berichten