Eindelijk was het vrijdag zo ver: de nieuwe naam van de Fusieschool werd onder luid gejuich en in aanwezigheid van Chivon Paspers op het schoolplein onthuld.
Eindelijk was het vrijdag zo ver: de nieuwe naam van de Fusieschool werd onder luid gejuich en in aanwezigheid van Chivon Paspers op het schoolplein onthuld. ((Foto en tekst: Marsha Bakker))

De Fusieschool wordt Waterrijk

NOORD-SCHARWOUDE - De Maria Eilanden, De Sint Maria, De Duizend Maria's? Hoe gaat De Fusieschool aan de Schoolstraat heten? Het was de vraag die de school al een aantal maanden bezighield. Er zijn heel wat goede, en minder goede, namen ingestuurd op het speciale e-mailadres dat was ingesteld voor de zoektocht naar een nieuwe naam, 75 maar liefst. Op 28 maart kwam de naamkeuzecommissie bijeen en op donderdag 29 maart werd de naam officieel bekend gemaakt: Waterrijk.

Sinds de start van het nieuwe schooljaar werken de twee Atrium-scholen samen onder hetzelfde dak aan de Schoolstraat. ,,Het samengaan van de scholen is soepel verlopen'', zegt directeur Monique Froeling. ,,We hebben ouders, leerlingen en andere belanghebbenden nauw betrokken bij het hele proces, in november hebben we een meedenkdiner gehouden en elke stap die gezet moest worden naar de fusie was duidelijk." Die openheid heeft zijn vruchten afgeworpen. "Het voelt goed, voor iedereen. Des te meer reden om snel een nieuwe naam te verzinnen die past bij deze positieve ontwikkeling."

Samen met collega's Chantal Jonker en Léonie Hoffmann bedacht Monique begin dit jaar een ludieke actie om op zoek te gaan naar de perfecte naam. Chantal: "In plaats van 'Boer zoekt vrouw' hebben we 'School zoekt naam' bedacht. Klein autootje, pruik op, jurk aan en hondje onder mijn arm en ik was Chivon Paspers. Sommige kinderen herkenden me niet eens", lacht ze.

Ze wandelt in dit Youtube-filmpje door het gebouw van de Fusieschool en geeft daarbij een rondleiding langs alle belangrijke plekken voor de school. "Het filmpje werd in alle klassen getoond, op social media gedeeld en de leerlingenraad heeft in de buurt flyers rondgebracht."

Het leeft in Langedijk

Er zijn sindsdien heel wat namen binnengekomen, via de post en het speciale mailadres. "Veel kinderen hebben een naam bedacht, maar ook buurtbewoners of oudere Langedijkers denken met ons mee. Het is mooi om te zien dat het leeft in Langedijk. We hebben uiteraard voorspelbare namen voorbij zien komen, maar ook héle creatieve", grapt Léonie, die samen met Chantal en Monique een voorselectie maakte. Deze namen worden voorgelegd aan een speciale naamkeuzecommissie. ,,Daar zitten belangrijke mensen in, te beginnen met twee kinderen uit de leerlingenraad'', aldus de directeur. De commissie telt ook ouders, teamleden, iemand van de raad van toezicht en afgevaardigden van Stichting Kinderopvang Langedijk (SKL) die ook gebruik maken van het gebouw. ,,Ook is er een externe voorzitter aangesteld, die er voor zorgt dat de stem van de kinderen goed gehoord wordt."

Feest op school

Vrijdag 29 maart was het feest op school, eindelijk was de nieuwe naam een feit. Uiteraard was Chivon Paspers aanwezig bij de feestelijke onthulling van Waterrijk. Monique Froeling: "Deze naam verbindt. Waterrijk, dat zijn wij." De naam Waterrijk verwijst naar het waterrijke gebied waarin de school staat, met talloze slootjes en plassen. "Water is een mooi symbool voor leven, ontwikkeling, beweging, helderheid en transparantie", zegt Monique Froeling. "Waterrijk zegt iets over het karakter van onze school. Onze school is levendig, in ontwikkeling en in beweging. We zijn helder en transparant in ons onderwijs en onze communicatie."

Nieuw logo

De naam past bij de kernwaarden die de school afgelopen najaar vaststelde: lef, plezier, zien, groei en samen. In de loop van mei presenteert Waterrijk het nieuwe logo. Basisschool Waterrijk is bezig zich samen met SKL om te vormen tot een integraal kindcentrum (IKC). De uiteindelijke naam zal daarom IKC Waterrijk worden. Samen met Horizon Zorgcentrum willen Waterrijk en SKL op termijn een integraal kind- en ouderencentrum in Noord-Scharwoude vormen.

Marsha Bakker
Meer berichten