Om de vrijheid te delen en te vieren, wordt het bevrijdingsvuur elk jaar opgehaald door een groep sportieve Langedijkers.
Om de vrijheid te delen en te vieren, wordt het bevrijdingsvuur elk jaar opgehaald door een groep sportieve Langedijkers. ((Foto: aangeleverd))

Voor de vijfde keer Bevrijdingsfestival in Langedijk

LANGEDIJK - Het is mei 1945 in Langedijk, Nederland is bevrijd van de Duitse bezetting. Het dorp viert feest en geniet van de vrijheid. Er komen onderduikers onder het biljart vandaan in café de Knip. De gaarkeuken bij conservenfabriek Verburg kon gesloten worden en de 5000 evacuees die in Langedijk waren opgenomen, konden weer huiswaarts keren. Langedijk was vrij!

Sinds die tijd kunnen wij in vrijheid leven. Deze vrijheid lijkt heel gewoon, maar op vele plekken in de wereld is het helemaal niet zo vanzelfsprekend. Om de vrijheid te delen en te vieren, wordt voor het vijfde jaar, het bevrijdingsvuur bij Hotel de Wereld in Wageningen opgehaald door een groep sportieve Langedijkers.

Op 5 mei zullen de lopers dit vuur door Langedijk dragen. Zij worden daarbij begeleid door diverse sportverenigingen en een aantal oorlogsveteranen in oude legervoertuigen. Het vuur wordt rond 15.00 uur feestelijk onthaald in café De Knip in Oudkarspel. De vrijheid kan dan echt gevierd gaan worden. Live muziek, kinderkermis en een legerkamp zullen garant staan voor een bevrijdingsfestival. Om ons bewust te maken van wat er in de oorlogsjaren is gebeurd, is dit jaar een fietstocht uitgezet voor jong en oud, die langs historische plekken die in de oorlog een belangrijke rol hebben gespeeld, gaat. Er kan vanaf 12.00 uur gestart worden bij café de Knip. Kijk voor actuele informatie op www.deeljevrijheid.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten