Vrijdag was notaris Helma Bokhorst de gaste in het programma 'Aan Tafel Met...' Ze werd geïnterviewd door oud-burgemeester Jan Hoekema.
Vrijdag was notaris Helma Bokhorst de gaste in het programma 'Aan Tafel Met...' Ze werd geïnterviewd door oud-burgemeester Jan Hoekema. ((Foto: aangeleverd))

Aan tafel met... Helma Bronkhorst

door: Ben Wansink

Broek op Langedijk- Vrijdag was notaris Helma Bokhorst de gaste in het programma 'Aan Tafel Met..' Oud-burgemeester Jan Hoekema maakt het haar met een aantal strikvragen, zoals hij dat noemde, niet gemakkelijk.

Maar al snel werd duidelijk dat Langedijk een notaris heeft die goed weet waar zij het over heeft en de diverse wettelijke zaakjes uitstekend kent! Het gesprek boeide de aanwezigen dan ook van begin tot het einde. Al op jonge leeftijd wist Bokhorst dat zij iets met het recht wilde gaan doen. Gezegend met een goed stel hersens verliep haar schoolcarrière vlotjes en in 1986 begon zij aan de UVA aan haar wensdroom: rechten studeren. Ze combineerde het Nederlands Recht met het Internationale Recht, een studierichting die toen net in opkomst was.

Mensen helpen

Maar een loopbaan bij bijvoorbeeld een ambassade was niet haar doel: Helma Bokhorst wilde en wil nog steeds mensen helpen die juridische hulp nodig hebben. Zij studeerde cum laude af en was op 23-jarige leeftijd zowel doctorandus Internationaal Recht als meester in de Rechten. Snel werd haar wel duidelijk dat theoretisch de diverse wettelijke regels kennen niet gelijk betekent dat zij klaar voor het grote werk was. Praktijkervaring bleek essentieel om cliënten optimaal te kunnen helpen. In de loop der jaren hebben velen dan ook van haar kennis en kunde kunnen profiteren.

Maatschap

Nu heeft zij samen met notaris Langereis uit Bergen een maatschap onder de naam B&L notarissen. In Langedijk volgde zij de notarissen Roelvink, Dobbinga en Van Reeuwijk op en heeft zelf nu een goedlopend notariaat in Broek op Langedijk.

Zij is in het mooie dorp Langedijk terecht gekomen door haar huwelijk met Peter Eecen, opgegroeid in Oudkarspel. Belangrijk voor haar is dat zij cliënten die haar kantoor bezoeken duidelijk de soms ingewikkelde regels kan uitleggen en goede akten kan maken.

Poortwachtersfunctie

B&L notarissen hebben de diverse specialisaties onderling verdeeld en zo is een ieder in staat vakkundig advies te geven in zaken als bijvoorbeeld testamenten, huwelijksvoorwaarden, levenstestamenten, oprichten ondernemingen, hypotheken en leveringen. Op de vraag van Hoekema hoe op risicovolle transacties en personen gereageerd wordt antwoordde Bokhorst dat de notaris een 'poortwachtersfuntie' heeft: adequaat kunnen reageren op frauduleuze zaken en in afstemming met collega's strenge controle op naleving van de wettelijke regels uitvoeren.

Wilsonbekwaamheid

Interessant was ook haar antwoord op de vraag over wilsonbekwaamheid: "Dit is altijd lastig, wanneer is een persoon nog in staat inzicht in eigen handelen te hebben? Is daarvoor een arts nodig die grondig onderzoek doet, kan iemand een volmacht krijgen om namens de persoon te handelen? Daar wordt zo zorgvuldig mogelijk mee omgegaan. Let op: een persoon die wilsonbekwaam voor bijvoorbeeld een testament is kan best nog wilsbekwaam zijn om zelf een vertegenwoordiger (levensexecuteur) aan te stellen!"

Marsha Bakker
Meer berichten