Gijs Schram en Wouter van Assendelft, bij een van de infoborden die de SPTL in Langedijk heeft geplaatst.
Gijs Schram en Wouter van Assendelft, bij een van de infoborden die de SPTL in Langedijk heeft geplaatst. ((Foto: Vincentdevriesfoto.nl))

Langedijk, Rijk der duizend ontdekkingen

LANGEDIJK - Inmiddels is de tweede wandeling geweest, door de dorpskern Oudkarspel en onder leiding van een vrijwillige gids. Deze wandelingen worden georganiseerd door Stichting Toeristisch Platform Langedijk (STPL). Maar daar houden de activiteiten lang niet op. De STPL organiseert vele activiteiten in en om onze gemeente. met als doel 'de schoonheid van onze gemeente tonen aan de eigen bewoners, maar ook aan de bewoners van buitenaf.'

STPL is al sinds 2007/2008 bezig om activiteiten op toeristisch gebied in de gemeente Langedijk onder de aandacht te brengen. Woordvoerder Gijs Schram vormt samen met Wouter van Assendelft en een aantal andere betrokken Langedijkers het bestuur van de stichting die behoorlijk actief is.

Broekervaart

Gijs: "Er zijn volop activiteiten in Langedijk en daarom is het belangrijk daar qua toerisme een schepje bovenop te doen. Dat betreft niet alleen Langedijk, maar ook de periferie van de omgeving richting Heerhugowaard en Alkmaar. We trekken het allemaal wat breder, gezien de aanstaande fusie is dit wel zo actueel." De Broekervaart zorgt deze zomer letterlijk voor de verbinding tussen de twee kernen. Wouter vult aan: "Elke zaterdag en zondag in juni vaart de Broekervaart tussen het Havenplein in Broek op Langedijk, en de fietsbrug de Krul in Heerhugowaard. Extra dagen zijn 17 augustus en 14 september. Je kunt gratis de oversteek maken en genieten van de feestelijkheden in beide gemeenten. De Broekervaart speelt ook een belangrijke rol bij een aantal evenementen zoals de Langedoiker markt en de Open Monumentendag. Maar mensen kunnen ook gewoon uitstappen voor een wandeling door het mooie Broek op Langedijk en­/of langs het Oosterdelgebied, een vaartochtje maken door het prachtige Duizend-eilanden-rijk of een bezoek brengen aan Museum BroekerVeiling."

Fietsen varen wandelen

Of je nu fietst, vaart, wandelt: Langedijk verrast steeds weer en geeft stukje bij beetje haar geheimen prijs. Gijs: "Het is een gemeente waar van alles te beleven is met water als hét grote thema. Met de STPL proberen we de eigen identiteit van elk dorp te belichten door middel van gidsen die de authenticiteit op uitzonderlijke wijze uitdagen. Onze gidsen verzorgen rondleidingen door de verschillende dorpen voor wandelaars en fietsers. Veelal komen ze uit het betrokken dorp zelf en hebben zich uitgebreid verdiept in de historie van Langedijk. De mensen die zo'n wandeling maakten zijn super enthousiast en vertellen dat weer aan anderen. Er gaat niets boven mond-tot-mondreclame. We hadden bij een aantal wandelingen zelfs meer dan één gids nodig, omdat het niet meer te behappen was in je eentje. In navolging van dit succes zijn we ook gestart met fietstochten."

Vrijwilligers

"Onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk mensen met een groot hart voor het dorp. Zonder hen zou het er heel anders uitzien, want aan veel activiteiten kan gratis worden deelgenomen. We vragen na afloop alleen een vrijwillige bijdrage als een soort van stimulans voor de vrijwilliger", vult Wouter aan.

BroekerVeiling

Uiteraard speelt de toerismetrekker bij uitstek: Museum BroekerVeiling een grote rol. "Door het museum en de bijbehorende rondvaart worden mensen nieuwsgierig wat er nog meer te beleven is in de kern. Je ziet dat steeds meer bedrijven inhaken op de mogelijkheden die STPL biedt of dat nou een beeldentuin is, een speelpark, een rondvaart vanaf een horecagelegenheid naar onze plaatselijke wijngaard De Koen of een filminstituut. Iedereen merkt dat Langedijk een ontzettend veelzijdig aanbod voor bewoners en bezoekers heeft."

Steun

De Stichting Toeristische Promotie Langedijk ondervindt in de organisatie en realisatie van haar activiteiten (financiële) steun van de gemeente Langedijk. "Daar zijn we uiteraard heel blij mee omdat het ons qua promotie van onze activiteiten wat lucht geeft", besluit Gijs Schram die sinds 32 jaar met veel plezier woonachtig is in Zuid-Scharwoude. "In Langedijk is de combinatie van kwalitatief wonen en het dorpse wat erin zit, gewoon uniek te noemen. Daar mogen we trots op zijn."

Zien wat Langedijk zoal te bieden heeft? Kijk op www.toerismelangedijk.nl en houd het Langedijker Nieuwsblad in de gaten!

Marsha Bakker
Meer berichten