Gerrit Arkesteijn van Stichting Veldzrg is tegen hoogbouw aan de rand van Heerhugowaard.
Gerrit Arkesteijn van Stichting Veldzrg is tegen hoogbouw aan de rand van Heerhugowaard. ((Foto: aangeleverd))

Ook Veldzorg in beroep tegen hoogte nieuwbouw Heerhugowaard

LANGEDIJK - Niet alleen de gemeente Langedijk, ook stichting Veldzorg Oosterdel heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan Stationsweg 114 in Heerhugowaard. De reden daarvoor is dat de stichting zich niet kan vinden in de hoogte van de bouwplannen. Die heeft te veel impact op het buitengebied van Langedijk, aldus de stichting die het gebied beheert.

"De Oosterdel is een pareltje in de gemeente Langedijk. Het is het laatste onderdeel van het historische gebied dat halverwege de vorige eeuw uit meer dan vijftienduizend eilanden bestond. Er is een rijke flora en fauna en de karakteristieke verschijningsvorm is uniek voor de regio. Hoogbouw aan de rand van Heerhugowaard zou dit teniet doen", aldus Gerrit Arkesteijn, voorzitter van de stichting.

Beroep aangetekend bij de Raad van State

Arkesteijn vindt dat er 'volstrekt onvoldoende rekening is gehouden met de ruimtelijke kwaliteit van het Oosterdelgebied'. Ook wijst hij op argumenten in 2007 om hoogbouw in de woonwijk Broekhorn niet toe te staan vanwege de te grote aantasting voor de beeldkwaliteit van het Oosterdelgebied. Dat heeft indertijd geleid tot aanpassing van de bouwplannen. "Die argumenten gelden nog steeds. Dat volgens de huidige plannen het pand een groene kleur krijgt, doet niets af aan de kern van ons bezwaar: de verregaande invloed op de omgeving dankzij de hoogte. Daar zijn wij fel op tegen." Over de hoogte van die bebouwing zal, als het aan zijn stichting ligt, de Raad van State een uitspraak moeten doen.

Marsha Bakker
Meer berichten