In de Oosterdel ben je met een motorisch aangedreven vaartuig alleen welkom als je een persoonsgebonden vaarpas hebt.
In de Oosterdel ben je met een motorisch aangedreven vaartuig alleen welkom als je een persoonsgebonden vaarpas hebt. ((Foto: aangeleverd))

Varen in de Oosterdel aan regels gebonden

LANGEDIJK - In de Oosterdel ben je met een motorisch aangedreven vaartuig alleen welkom als je een persoonsgebonden vaarpas hebt. Deze geeft het bestuur van stichting Veldzorg Oosterdel uit. Het gebied is wel vrij toegankelijk met een kano of een roeiboot.

Het grootste deel van de Oosterdel is ingericht als natuurzone. Daar leven tientallen soorten vogels en vele andere weide- en waterdieren. Om die reden is het gebied niet voor iedereen toegankelijk. Huurders van een eiland krijgen een vaarpas. Daarmee kunnen ze van en naar hun eiland varen. In het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot half juli, is een deel van het gebied afgesloten, ook voor houders van een vaarpas!

Uitzicht vanaf de dijk

Wie toch van de natuur wil genieten, kan gebruikmaken van de boot van museum BroekerVeiling. Die vaart in principe het hele jaar tijdens de openingstijden van het museum. Vanaf de dijk langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn hebben wandelaars een prachtig zicht over de eilanden. Per roeiboot of kano kan de uitgezette route door het cultuurhistorisch gedeelte en - buiten het broedseizoen - de natuurzone afgelegd worden.

Kennismaken

Wie wil kennismaken met de activiteiten van de stichting, huurt een ruimte in het werkgebouw en combineert dat met een excursie door het gebied. De schipper kent dat op zijn duimpje en vertelt er boeiende verhalen over! Kijk op www.veldzorg/zaalverhuur en rondvaarten voor alle informatie.

Marsha Bakker
Meer berichten