10 vragen aan Hans Weder

De vraag van Ron Karels: 'Hoe krijgt Hans het voor elkaar krijgt om, naast het runnen van Interflame, er ook nog een toeristisch bedrijf bij te hebben?'

Het is hard werken, vooral in de zomermaanden. Rondvaartbedrijf is van april tot oktober. Ik doe dit samen met Mieke die tevens bij interflame werkt. En daar staat ook de rondvaartcomputer. Er is geen ondernemer die het cadeau krijgt. Dus gewoon doorgaan en niet zeuren. Tevens hebben we goede hulp van een paar geweldige schippers. En een onderhoudsman die de boten aftankt. We zoeken ook extra schippers.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Hans Weder en ondernemer van twee bedrijven: één in Heerhugowaard en één in Broek op Langedijk. En vader en ondertussen opa van diverse kinderen en kleinkinderen. Daarnaast doe ik diverse keren per jaar aan rally rijden met een machtig mooie rally auto.

Van wie bent u d'r ien?

Een zoon van Bakker Weder, van Jan en Tiny Weder. De zaak is 22 jaar terug verkocht aan het Bakkerhuis. Mijn ouders wonen in Broek op Langedijk en Nel Weder ook. Ofwel Tante Nel.

Wat heeft u met dit dorp?

Langedijk is een mooi dorp, vooral het water en het wonen. Ik ben een tijdje weg geweest maar zeer blij dat ik terug ben. Al gaat het wel vol worden in het dorp. Er komen veel wijken bij. Ik snap dat mensen moeten wonen en onze kinderen ook maar ik heb het gevoel dat elke meter gebruikt gaat worden voor huizenbouw.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Waar wij wonen. Rondom in het water. Met een geweldig bos er omheen. En geweldige buren.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Dat ik 33 jaar bij de brandweer heb gezeten. Wat waren dat geweldig tijden. Zoveel gelachten en plezier gemaakt en rottigheid uitgehaald. Heerlijk was dat. Ik ben nu al een tijdje gestopt. Er moet ruimte zijn voor de jeugd. En ik hoop dat die ook een geweldig tijd zullen hebben bij deze vriendenclub.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Stoppen met het volbouwen, Langedijk is vol. En de woontoren tegenhouden die ze willen neerzetten op de grens van Heerhugowaard. Zet die maar aan de oostkant van Heerhugowaard. Dit is echt niet nodig op deze plek. Dit is alleen maar een prestige van wat mensen. En heel goed kijken of we op plekken éénrichtingvaart kunnen maken om de veiligheid te waarborgen. Dit in samenwerking met mensen die veel op het water zitten.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Koop een rally auto en ga rallyrijden. En dit doe ik nu. Ben ooit Nederlands kampioen geworden in de T 2 klasse en we rijden nu T 1. We staan nu op plek 9.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Veiligheid op het water.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Jos Hoedjes, een geweldige vent die mij en Mieke graag helpt bij de planning van de boten van Reigersdaalvaart die weer gaat plaatsvinden op 15 september. Jos is zeer goed in schema's maken. Ik kan bij Jos ook altijd terecht als wij een boot te kort hebben bij een rondvaart. En als we echt schippers te kort hebben kunnen we Jos vragen. Tevens halen wij altijd de kalkoenen op uit Limburg die wij dan zien groot worden op de akker van Jos op het oude Oosterdel.

Wat wilt u hem vragen?

Jos waarom heb je zoveel passie voor akkerschuiten die nog veel rondvaren in het gebied. En waarom naast je drukke baan ook nog een geweldige akker met diverse dieren die daar rondlopen en verzorgd moeten worden. En dan ook nog tijd om ons te ondersteunen bij planning Reigersdaal vaart met 250 cliënten.

Marsha Bakker
Meer berichten