De 5 gebroeders: Peter, Nico, Jack, Dick en Ton Beers gaan allemaal voor de prijzen!
De 5 gebroeders: Peter, Nico, Jack, Dick en Ton Beers gaan allemaal voor de prijzen! ((Foto: aangeleverd))

Wie wordt de nieuwe 'Wereldkampioen' kolven?

ZUID-SCHARWOUDE - Door twee dames (DIO en DVOM) en zes heren kolfverenigingen (Brederode, Ons Genoegen, Onder Vrienden, Vriendenkring, Gezellig Samenzijn en Op Maat) wordt er wekelijks fanatiek getraind om bij de komende Klasse Kampioenschappen goed voor de dag te komen.

Van 23 september tot 5 oktober wordt er in De Roode Leeuw te Zuid-Scharwoude door 28 kolfverenigingen gestreden om het Klasse Kampioenschap Kolven 2019.

Langedijk, het Mekka van de kolfsport, kent een vijftal banen: De Heerlijkheid in Oudkarspel, Concordia in Noord-Scharwoude, Buitenzorg, de Schelvis en de Roode Leeuw in Zuid-Scharwoude. (Ooit is er zelfs een baan in Broek op Langedijk geweest).

In 5 klassen, 4e,3e,2e,1e en super, strijden gummie- en sajetkolvers om de hoogste eer: Kampioen worden in jouw klasse! De winnaar mag zich Nederlands Klasse Kampioen noemen maar daar deze sport alleen in Nederland gespeeld wordt ben je natuurlijk meteen ook 'Wereldkampioen! Op maandag 23 september is de eerste klap om 13.00 uur voor de dames. Daarna wordt er op alle volgende middagen en avonden gespeeld, afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Iedere kolfster slaat twee partijen van 5 klappen en tracht een hoog punten totaal te verkrijgen. Dat zal niet voor elke deelneemster gelden want in de kolfsport wordt nog wel eens een 'poedel' geslagen. Op zaterdag 28 september wordt in de finale, om 13.30 uur. bepaald wie Klasse Kampioen zal zijn.

Gouden Tientjes

Op zondag 1 oktober gaan de heren de strijd aan, wederom in de voordagen 's middags en 's avonds. Gedurende de week neemt de spanning flink toe, wie zullen er door goed kolven naar de finale gaan? Op zaterdag 5 oktober start de finale om 13.30 uur. en zullen de 'Wereldkampioenen' rond 17.00 uur. worden gehuldigd. Binnen de familie Beers begint dan de spanning te stijgen. Wie gaat er met de hoogste eer strijken? Iedere wedstrijd is er één en telkens houden de vijf broers een wedstrijd in de wedstrijd. Dick is oud- Nederlands kampioen, Jack was ooit aspiranten kampioen, Ton verdiende een Gouden Tientje bij OnderVrienden, Peter en Nico werden verdienstelijk 2e of 3e in hun klasse / bij de Gouden Tientjes. Of dit betekent dat Dick de gedoodverfde kampioen wordt is onzeker, bij het laatste sajetkampioenschap was Jack de beste kolver.

Ruud de Waard
Meer berichten