Kooger Kerk viert 200-jarig bestaan

Algemeen
In het boek worden ook details die te vinden zijn in de kerk, geduid.
In het boek worden ook details die te vinden zijn in de kerk, geduid. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

ZUID-SCHARWOUDE - De Kooger Kerk bestaat 200 jaar. Alle reden om de verjaardag van deze iconische dorpskerk te vieren met alle Langedijkers.

Gevraagd naar het hoe en waarom aan Rob Basten (predikant en molenaar van de Twuyvermolen in Sint Pancras) en Jaap Kuin (werkzaam bij esdégé-reigersdaal en een van de vrijwilligers van de Kooger Kerk), vertellen ze honderduit. Over de schoonheid van de kerk, de bijzondere geschiedenis en de inhoud van de jubileumviering.

Rob: "De kerk bestaat natuurlijk al veel langer dan 200 jaar, ik denk dat we eerder de 1000 jaar aantikken. Maar in deze huidige staat bestaat ze 200 jaar en de kerktoren stamt uit 1905. Een jaar geleden zijn we gestart met het samenstellen van een speciaal jubileumboek waarin vele gebeurtenissen en personen worden besproken die voor deze kerk belangrijk waren." Het boek 'Verhalen achter hout en steen' geeft een mooi beeld van de kerk, met veel afbeeldingen en bijzondere feiten en wetenswaardigheden. Het wordt op de start van de feestmaand, op zaterdag 31 augustus, gepresenteerd en is dan ook te koop. Voor het boek is Rob Basten op zoek gegaan naar verhalen achter de kerk, bijvoorbeeld van het naambord van dominees dat in de kerk hangt.

"De eerste predikant op het bord is ds. Vossius. Hij is later naar Spijkenisse gegaan en daar ligt hij in de kerk begraven. Natuurlijk heb ik het graf bezocht en zelfs nog kennis gemaakt met een nazaat van hem. Overigens was Vossius niet de eerste predikant in Zuid-Scharwoude. Meteen na de reformatie stond hier een zekere Fredericus Ysbrandtsz. Veel weten we niet over hem, maar ik ben toch nog een paar dingetjes op het spoor gekomen. Tot 1859 vormde Zuid-Scharwoude samen met Broek op Langedijk één kerkelijke gemeente. De scheiding is bekrachtigd bij Koninklijk besluit en het document wist ik op te diepen uit het Nationale Archief in Den Haag. Daar vond ik overigens ook nog wat informatie over een zekere pastoor Licles, van wie de oudste grafsteen is die in de kerk ligt. En zo is er nog veel meer te vertellen.

'Wist jij bijvoorbeeld dat er achter de kerk een camping was vroeger? Met uitzicht op de begraafplaats?" Daar is nog een mooie foto van en die staat ook in het boek. Wat er zo bijzonder is aan de Kooger Kerk? Jaap Kuin: "De Kooger Kerk is een kerk waar elke Langedijker weleens is geweest, gelovig en niet gelovig. Voor rouw- of trouwdiensten, maar ook voor een concert of een expositie. De kerk staat letterlijk middenin de Langedijker samenleving. Daarom vinden wij het ook belangrijk om dit jubileum met de hele gemeenschap te vieren."

Programma jubileum

Zaterdag 31 augustus start het programma om 13.30 uur met een muzikaal onthaal door het Willem Glas koper ensemble. Om 14.00 uur is de officiële opening van de twee exposities (ikonen en schilderijen) en wordt het boek gepresenteerd, waarna er diverse activiteiten in en om de kerk plaatsvinden. Om 15.00 uur is er een miniconcert door het Byzantijnse Koor Indrik. De kerk is tot 28 september elk weekend geopend.

Zie het volledige programma op www.koogerkerk.nl, en op het papieren programma dat is bijgesloten bij dit nieuwsblad.

Jaap Kuin en Rob Basten hebben een mooi programma samengesteld om de 200ste verjaardag van de Kooger Kerk te vieren, met een boek, tentoonstellingen en muziek.